8,5 млн. лв., за да останат медсестри в детските градини и училищата (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8261273 www.24chasa.bg
Пламен Димитров

Малко над 610 лева е заплатата им в 65 общини, а ако учениците са под 800, не се наема медик

8,5 млн. лв. са нужни, за да вземат 900 лв. заплата всички медицински специалисти в детското и училищното здравеопазване. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Сега между 610 и 700 лв. вземат медиците в ясли в 40 общини. На минимална заплата са в Созопол, Белоградчик, и Сухиндол. Между 610 и 700 лв. вземат и сестрите в училищните кабинети в 65 общини като Брезово, Маджарово, Стрелча. “Основната причина е, че няма деца, единният стандарт е нисък и няма как да покрие увеличението”, каза Димитров.

Заплащане от 900 лв. вече е постигнато в детски ясли в 26 общини, а в 31 - и за сестрите в училищните кабинети. В Бургас и по двете дейности началното възнаграждение е 935 лв.

В Кнежа, Сандански и Сопот сестрите в яслите са на 1000 лв. А най-високите заплати медиците вземат в училищата в Бяла - 1260 лв. В Добрич в яслите са на поне 1000 лв., а в училищата вземат 902.

В София работят 2000 от общо 11-те хиляди заети в тази сфера. За тях е договорен ръст от 264 лв.

Синдикатите искат и промени в две наредби на здравното министерство. Едната е децата да се броят два пъти годишно, за да са ясни нужните пари за персонала. А другата е да се намали броят на децата, нужен за разкриване на здравен кабинет в училищата.

Сега нормата е на 800 деца в училище и 60 в детска градина да има един медицински специалист. В малките общини това условие няма как да се изпълни.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов

Почти не сваля от ухото телефона си актьорът Антоний Аргиров, видя "България Днес". Изигралият ролята на бармана Коки в сериала "Стъклен дом" артист върти здрава комуникация дори и когато е в компанията на свои колеги и

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни