Синът на Васил Божков щял да бяга като баща си, и секретарката му Йоана в ареста - познавала иманяри (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8261927 www.24chasa.bg
Синът на Васил Божков - Антон СНИМКИ: Йордан Симеонов

1 млн. лв. гаранция за наследника на издирвания бизнесмен, постоянен арест за Чолакова реши съдът

Синът на Васил Божков Антон си поръчал международен паспорт с експресна услуга 3 седмици след като баща му беше обявен за издирване.

Това стана ясно в Специализирания наказателен съд в сряда, когато прокуратурата поиска той да остане за постоянно в ареста като член на престъпната група с обвинение за пране на пари. Освен Божков-младши бандата на баща му набъбна с още един член - секретарката му Йоана Чолакова, която е административен директор на ФК “Левски”.

От пледоарията на адвокатката на Божков - Даниела Доковска, стана ясно, че Антон Божков е отишъл на 17 февруари да си получи задграничния паспорт. Служителка му обяснила, че имал забрана да напуска страната, и не му го дала.

На 20 февруари е подал молба до Специализираната прокуратура, за да научи защо му е наложена забраната да пътува. На 2 март получил призовка да се яви като обвиняем в следствието и го задържали.

“През цялото време е търсил контакт с прокуратурата”, каза адвокат Доковска. Според нея от обвинението не става ясно по чие поръчение е действал, нито се разбирало какво е правил, както и каква сума е изпрана. По делото бил разпитан свидетелят Йордан Серафимов, който е инспектор в Националната полиция.

Той казал, че били проучени оперативни сведения за съмнителни операции по сметки на Антон Божков. Имало и данни, че може да се укрие в чужбина, както направи баща му още в края на януари.

Васил Божков и синът му са съдружници с по 50% от капитала във фирмата “Инфрахолдинг”, стана ясно в съда. Според прокурор Кирил Пейчинов дружеството извършвало съмнителни сделки със свързани лица. Справка в Търговския регистър показала, че капиталът на фирмата е от заем, като кредиторът и длъжникът били дружества на едно и също лице. 

За да подкрепи съпруга си, на заседанието дойде и тв водещата Ива Софиянска. Тя отказа коментар пред медиите и седна до мъжа си, като го държеше за ръка.

Съдът определи 1 млн. лв. гаранция за Божков-младши, за да остане на свобода. Но остави в ареста за постоянно секретарката на баща му Йоана Чолакова. Тя е обвиняема от 27 февруари. Основният мотив на съда Чолакова да не бъде пусната на свобода е, че е контактувала с всички участници в групата, организирала и контактите на Божков с други хора, които в момента не са обвинени, но се твърди, че имат участие в престъпления като иманярство, сводничество и търговия с културни ценности. Те били посочени с имена и прякори от основния свидетел Цветомир Найденов. Според прокуратурата и съда, ако Чолакова е на свобода, тя може да се свърже с тях.

Йоана Чолакова обясни, че никога не е била член на управителните съвети на дружества на Божков. Дори напротив - допреди 2 години живеела с мисълта, че не е направила нищо сериозно в кариерата си, въпреки че имала завършени две висши образования. Нейната задача била да организира работата в офиса, да сервира кафета и да поръчва вода.

“Мислите ли, че човек с две висши образования трябва да се гордее с това?”, попита Чолакова. Затова тя решила да се оттегли от тази работа, но преди 8 месеца се появил шансът да започне работа във футболен клуб “Левски”.

“Не разбирам нищо от лотарийни игри”, каза бившата секретарка на бизнесмена. За да се възстанови от неудовлетворението от работата, тя дори посещавала психолог.

Йоана Чолакова е била секретарка на Васил Божков от 2003 до 2014 г. След това до 2018 г. е началник на кабинета му. От януари 2019 до януари 2020 г. е осигурявана от “Нове интърнал”, а от август 2019 до януари 2020 г. е административен директор във футболен клуб “Левски”.

Решението на съда не е окончателно. То може да се обжалва на втора инстанция.

Освен сина на Божков в престъпната група са негови съдружници, чиновници от комисията по хазарта, както и съпругата му Елена, която също е в ареста за постоянно.