Увеличават се мигрантите на о-в Лесбос, напрежението расте (Снимки и видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8261928 www.24chasa.bg

Мигрантите на остров Лесбос се увеличават всекидневно - само за изминалото денонощие десетки нови мигранти успяха да стигнат до гръцкия бряга, а с всеки изминал час се увеличава и напрежението на острова и местните хора са готови на нови бунтове, предаде "Нова тв".

По последна информация в и около най-големия бежански център на Лесбос има около 20 000 души. Хиляди бежанци живеят в палатки. За сравнение населението на Митилини – най-големият град на острова, е по-малко от 40 000.

Село Мория е арена на напрежение, протести и сблъсъци от месеци. Селцето, което се намира на около 10 километра от Митилини, е дом на най-големия бежански център на острова. Капацитетът му е около 2000 души. Бежанците обаче са в пъти повече. И са изградили паралелен, нелегален лагер. В стотиците палатки има много жени и деца.

Някои дори се раждат там. Родителите им пък се опитват да направят живота си в лагера възможен. Затова между палатките са изградили и специално място, където жените мият и перат.

Асадула от Афганистан идва на остров Лесбос преди 9 месеца. Лагерът отдавна е препълнен. И така става поредният, заживял в палатка, с още 11 души от Афганистан.

19-годишният бежанец помни пътя до тук. Струвал му 1000 долара.

„Опасно е, много е опасно”, казва Асадула.

Към Гърция, казва той, са се запъти и останалите членове на семейството му. Те в момента са в Турция, но искат да преминат в Гърция. Нигериец е от хората, които живеят в центъра. Място успява да си намери, защото е дошъл на острова с първата вълна мигранти. Признава, че е в лагера от 4 години. Живее в една стая с 12 души.

„Храната не е хубава, мястото не е хубаво. Не съм добре тук”, разказва мъжът. И въпреки това осъзнава, че в сравнение с други, е късметлия.

В нормални дни Мория изглежда привидно спокойна, но напрежението се усеща, както и страхът. Мигрантите искат да продължат към Европа. А гърците – искат чужденците да си тръгнат.

И докато чакат правителството да спази обещанието си да премести тези хора в по-малки лагери на континента, през последните дни на острова започна изграждането на още един лагер.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов