Манолова си тръгна от парламента, медицинските сестри остават вътре

https://www.24chasa.bg/novini/article/8270055 www.24chasa.bg
Мая Манолова СНИМКИ: АВТОРКАТА

Сестрите изпратили споразумение до управляващите преди 3 часа

Мая Манолова си тръгна от сградата на парламента. В нея обаче останаха протестиращите медицински сестри.

Манолова отиде при сестрите още тази сутрин. Преди минути тя излезна от там. Заедно с нея бяха и адвокатите й, с които са подготвили споразумение с исканията на протестиращите. Преди три часа те го изпратили и в Министерството на здравеопазването.

"Аз се чух с ресорния зам.-министър на здравеопазването и имаме уверението, че този текст е изпратен на всички отговорни институции", обясни Манолова пред журналисти. Подчерта, че в него са записани всички искания, които сестрите имат още от началото на протестите си, и в него няма нищо ново.

Решението е в ръцете на властта. Те създадоха проблема, те могат да го решат. Щях да се засрамя на мястото на г-жа Дариткова (бел. ред. - шефката на парламентарната здравна комисия и на депутатите от ГЕРБ Даниела Дариткова), коментира още Манолова. Тя определи поведението на сестрите като "жест на отчаяние", защото здравният министър отминавал с безразличие исканията им.

Медицинските сестри, които останаха в сграда пък нямало да излязат от там докато споразумението не бъде подписано от управляващите. Малко преди Манолова да излезе от парламента, медицинските сестри, които пък подкрепят протеста отвън, се опитаха да влязат в сградата с мотива, че искат да разберат как са колежките им, както и да ги подкрепят отвътре. "Не сме терористи", заявиха те пред полицаите. Органите на реда обаче не ги допуснаха да преминат.