Разширяват “Балкански поток” до 20 млрд. куб. м газ (Видео, обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8270609 www.24chasa.bg
52 километра от трасето на магистрала “Хемус” след Боаза вече са заравнени и върху тях може да почне изграждането на самата магистрала.

Усилено строят нови 52 км от “Хемус”

Двете компресорни станции “Расово” и “Нова Провадия” ще могат да увеличат капацитета на газопровода “Балкански поток” до 20 млрд. куб. м, при планирани 15 млрд. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който инспектира полагането на тръбите и строителството на компресорната станция “Расово”.

С увеличаване на капацитета “Балкански поток” ще доставя газ не само за България, а за Сърбия, Унгария и Австрия от гръцката газова връзка.

Премиерът добави, че започва и разширяването на газовото хранилище в Чирен, за да може в него да се съхраняват 1 млрд. куб. м.

Към днешна дата във временните строителни бази са доставени общо 19 947 тръби, или за 239,36 км. На пристанището в Бургас има още 6250 тръби, или за 75 км. Работи се в района на областите Велико Търново, Плевен, Ловеч и Враца. Общият почистен хумус от сервитута на газопровода е 162,6 км, разнесените тръби по трасето са 139,05 км, от които са заварени 113,45 км.

След инспекцията на газопровода Борисов провери и как върви строителството на магистрала “Хемус”. Върху близо 52 километра след Боаза вече се работи усилено - трасето е изравнено и върху него може да се строи, установи Бойко Борисов, минавайки с джипа си оттам заедно със зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков.

Докато минава, премиерът се спира да приказва с почти всеки работник, се вижда във видеото, което бе пуснато във фейсбук профила на Борисов. Той се възхищава от усилията и посочва, че “само спомагателните пътища да се направят, колко е трудно, ами отводняването...”.

Участъкът се намира между Ловешка и Плевенска област и е разделен на три подучастъка. Нанков разказва на премиера подробности за усилията, които се полагат по всеки от тях. Борисов го прекъсва и казва: “Ако е било лесно, да са го построили комунистите. Но те стоят на жълтите павета, а после ще минават оттук за минути и няма да знаят какъв къртовски труд е положен”.

Следващият участък е 82 км и достига до Велико Търново, като за него са представени проектите и започват отчуждителните процедури.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Към обущаря за поправка на стари обувки се е запътил Михаил Йончев, видя "България Днес". Естрадният певец подбира облеклото си в червената гама и екстравагантни кръгли очила. След като остави на майстора плик с обувки, изпълнителят продължи към останалите си ангажименти. СНИМКИ: "България

Напълно неразпознаваема, без грим и в спортен екип, моделката Наталия Гуркова върши всекидневните си задачи, видя "България Днес". Моделката паркира в близост до дома си, след което разтовари пазарски чанти. За дневния си тонус Гуркова разчита на прясно изцеден фреш. Липсата на грим тя умело прикрива с много скъпи слънчеви очила

Джорджина Родригес иска още деца от Кристиано Роналдо. Тя даде специално интервю за "Ола", в което призна своите планове. "Моето желание да бъда майка е по-силно от всякога", сподели красавицата. В момента половинката на португалеца има тежката задача да се грижи за четири деца. Само 2-годишната дъщеричка Алана е родена от Джорджина