Бил Клинтън: Аферата с Люински беше за справяне с безпокойството ми

https://www.24chasa.bg/novini/article/8272602 www.24chasa.bg

Бившият президент на САЩ Бил Клинтън казва, че аферата му с Моника Люиински е била начин да се справя с безпокойството си. Той изрече това в документален филм, озаглавен „Хилари“, който разглежда обществения живот на кандидата за президент от 2016 г. Хилари Клинтън, съобщава БГНЕС.

През 1998 г. Клинтън бе хванат за лъжа пред разследващите за връзката си с Люиински. Той бе оправдан по време на процеса си в Сената. По време на аферата Люиински беше 22-годишна стажантка в Белия дом.

Бил Клинтън е казал на създателите на документални филми: „Това, което направих, беше лошо, но не беше както си мислех. Нека помислим за най-глупавото нещо, което бих могъл да направя и което направих."

„Чувствате се като зашеметен - участвали сте в битка с награди от 15 рунда, която беше удължена до 30 рунда, и ето нещо, което ще ви изключи мозъка за известно време. Всички имат натиск в живота и разочарования. и ужаси, страхове или каквото и да е, неща, които правех, за да се справям с безпокойството си години наред “, каза той.

Връзката му с Моника Люински се превърна в основна новина в края на 90-те, след като тогавашният президент първо отрече аферата, преди по-късно да признае за „неподходящ интимен физически контакт“.

Първоначалният отговор на Клинтън на съобщенията в медиите през 1998 г. „Не съм имал сексуални отношения с тази жена“ се превърна в един от най-запомнящите се цитати на американската политика.

Люински поддържа позицията, че отношенията й с бившия президент са били по взаимно съгласие, но тя ги нарече „груба злоупотреба с власт".

„Всякаква „злоупотреба" дойде впоследствие, когато бях направена изкупителна жертва, за да защитя мощната му позиция", каза тя пред „Венити Феър“ през 2014 г.

Люински каза още, че по това време е имала „ограничено разбиране за последствията" и всеки ден съжалява за аферата.

В документалния филм Клинтън казва, че се чувства „ужасно" и че животът на Люински е определен от връзката им. „С течение на годините се опитвах да я видя, отново да се върне към нормален живот, но вие трябва да решите как да определите нормалното", каза той.

Запитана за инцидента Хилари Клинтън обясни колко опустошена е била от случилото се. „Беше толкова лично, бях просто наранена и не мога да повярвам в това, не мога да повярвам, че сте излъгали. Беше ужасно и казах, че ако това стане публично, трябва да бъде казано на Челси".

Тя обясни как „не искала да има нищо общо с него“, след като новината за аферата се развихри. „Взех решение да остана с мъжа си. Мисля, че някои хора мислеха, че съм взел правилното решение, а някои смятат, че съм взела грешно решение.“

Хилари Клинтън е казала на създателите на документалния филм, че когато казала на дъщеря им Челси за аферата, било „ужасно".