Защо се влюбваме сляпо

https://www.24chasa.bg/novini/article/8273987 www.24chasa.bg
Доктор Парашкев Начев смята, че любовта е нещо много по-сложно от процес в мозъка.

Български учен в Лондон дава отговор на този голям въпрос

80-годишна англичанка шокира света наскоро, след като абсолютно безцеремонно разказа пред медиите за бурните си сексуални преживявания с 35-годишен египтянин. Айрис Джоунс и Мохамед Ибрахим се запознават във фейсбук. Английската пенсионерка предприема пътуване до Египет, за да се срещнат. Двамата толкова се харесват, че след четири дни тя отива в английското посолство в Кайро с молба да се омъжи за него. Там обаче ѝ отказват, тъй като не притежава документи за развод с бившия си съпруг.

Айрис се връща в Англия, решена да премахне всички пречки да заживее с Мохамед, но се оказва, че те не са никак малко. Синовете ѝ се обявяват против, тъй като смятат, че става въпрос за брак по сметка. На любимия й е отказана английска виза, защото няма достатъчно спестявания. Това предизвиква Айрис да търси публична подкрепа за любовта си. В серия интервюта тя разказва как за първи път е почувствала наслада от секса, след като бившият ѝ съпруг, с когото се развела преди 40 г., я обвинявал, че е фригидна. Затова сега е решена да направи всичко възможно да изпита истинската любов. “След като години наред се жертвах в името на децата си, сега искам да направя нещо егоистично за себе си, преди да умра. Ако трябва, ще разпродам малката си собственост в Англия и ще отида в друга страна с Мохамед. Той не иска парите ми. Даже предложи да подпишем предбрачен договор”, обяснява Айрис. Тя е бивша чистачка и получава помощ за инвалидност от 200 паунда седмично.

Пенсионерката дори се обърна към премиера Борис Джонсън с молба да ѝ помогне да се омъжи за Мохамед, тъй като подобно на нея и той има доста по-млада приятелка. Дръзката постъпка на Айрис да обяснява на стари години публично в подробности за секса с младия си любовник отново повдигна въпроса какво кара хората да постъпват ирационално, когато са поразени от стрелите на Купидон. Редица проучвания през последните години показват, че влюбването се дължи на коктейл от химически процеси в нашия мозък, които трудно можем да направляваме.

Американският антрополог Хелън Фишър изследва тайните на любовта повече от 30 г. и стига до заключение, че интимните отношения зависят от нивата на различни хормони в нашите тела. Първо се започва със страст, която се активира от тестостерон и естроген. След това настъпва привличането или същинското влюбване. При него се увеличават нивата на адреналин, допамин и серотонин, което е причина сърцето да започва да тупти по-бързо, влюбените да спят и да ядат по-малко и да изпитват невероятна радост от всяко нещо. Според Фишър доминирането на даден хормон определя и отношението на човек към любовта. Например хората с високи нива на тестостерон влизат с апломб във връзките си и искат много от своя партньор, докато тези със серотонин предпочитат спокойни и дългосрочни отношения, които градят бавно и търпеливо цял живот.

Подобни теории обаче карат много хора да се чувстват объркано, когато се докоснат до любовта. Обикновено те са прочели, че тя се дължи на химически процес в мозъка, и искат да разберат какво да направят, за да я продължат по-дълго. А да се даде съвет как това да стане, не е никак лесно. Би Би Си постави наскоро тази тема сред главните житейски въпроси, от които се вълнуваме, и покани един български учен да се опита да намери отговор. Доктор Парашкев Начев е завършил престижните университети Оксфорд и Кеймбридж. Живее повече от 25 г. в Лондон и е сред уважаваните невролози във Великобритания. Той е син на прочутия кардиолог академик Чудомир Начев.

И въпреки че често участва в екипи, извършващи медицински открития, смята, че е много трудно любовта да бъде изследвана. Не само защото се е появила преди науката, а защото е твърде спонтанна, за да се проучи. “Ако любовта не беше толкова сложна, никога нямаше да достигнем сегашното ниво на развитие. Ако смятате, че това не е така, като начало се опитайте да си обясните рационално причините за своите влюбвания. Вероятно няма да успеете, тъй като рационалното мислене се е родило по-късно от нашите инстинкти”, обяснява професор Парашкев Начев. Според него би било грешка да се смята, че инстинктът е нещо примитивно в сравнение с внимателното обмисляне. Всъщност той е много по-сложен, тъй като отчита по-широк спектър от фактори в сравнение с тези, които сме в състояние да анализираме, когато правим осъзнат избор.

“В крайна сметка, ако невробиологичните механизми на любовта бяха прости, тогава бихме могли да ги започнем с обикновена инжекция или да ги спрем със скалпел, без да засягаме нищо наоколо. Студената логика на еволюционната биология обаче не позволява да направим това”, казва ученият. Той дава пример с феромоните, които често биват наричани главен инструмент за привличане на лица от противоположния пол. Те наистина играят важна роля при насекомите, но почти няма доказателства, че хората въобще ги имат. Или пък водещата роля на окситоцина за емоционалното обвързване. Ако производството му бъде блокирано при гризачи, наистина желанието им за сексуални приключения намалява, но при хората не се наблюдава толкова рязка промяна.

Професор Начев е съгласен, че любовта като мисли, емоции и поведение се основава на физическите процеси в мозъка, но не само това може да я обясни. “Да се каже, че е просто химическа реакция в мозъка, е същото като да кажеш, че Шекспировата трагедия “Ромео и Жулиета” е само думи. Подобно на изкуството, любовта е повече от сбора от своите компоненти”, смята Парашкев Начев. По думите му всяко решение, свързано с репродуктивния процес, не може да бъде нито унифицирано, нито просто. Например ако се предположи, че високият ръст се счита за привлекателна черта и всички избираме любим човек по този критерий, човечеството отдавна би страдало от гигантизъм. Очевидно не е така, а става въпрос за нещо много по-сложно, което на този етап няма как за бъде обяснено рационално.

“Така че онези от нас, които имат щастието да изпитат хаоса на любовта, най-добре е да се понесат по вълните. И дори ако нашата лодка на любовта в крайна сметка се натъкне на подводни рифове, ще намерим утеха във факта, че и с рационално мислене не бихме плавали по-нататък”, съветва ученият.

Нещата, които привличат и които отблъскват

Редица проучвания показват, че двата пола имат различна психологическа нагласа при влюбването. Мъжете например смятат за най-привлекателни жени, които изглеждат щастливи, а проявяващите гордост - за отблъскващи. При нежния пол е точно обратно.

Също така дамите предпочитат да започнат романтични отношения с познат човек, докато господата търсят нещо ново.Дори имунната система е сериозен фактор. Канадски учени са установили, че  мъжете с  плътни гласове, които са по-популярни сред жените, притежават повече имунни антитела в гърлото и съответно са с по-добър здравен статус. Дамите в овулация пък харесват мъже с широка челюст, тъй като това е знак, че имат повече тестостерон.

И двата пола обаче са подвластни на неща като продължителни погледи или засилено жестикулиране при общуване, които издават подчертан интерес.

Американско изследване показва, че противоположностите се привличат само когато става въпрос за краткотрайни отношения. Стабилните връзки се оформят между лица, които имат сходни разбирания и интереси. Например предпочитащите екологични покупки се смятат за по-добра партия при търсене на дългосрочни отношения, докато пазаруващите луксозни стоки се възприемат за по-привлекателни физически и по-желани за краткосрочни връзки.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жанет Нейчева се хвали с връзка с Денис Теофиков Връзката плеймейтки – чалга певци явно се скрепява все повече. Съществен принос в това даде еротичната моделка Жанет Нейчева, която налази детето-чудо на попфолка Денис Теофиков. Жанет се похвали с опасната си близост с Денис, който се прочу с последната си песен, посветена на коронавируса

Мария прецака колежката си Алисия. Дали нарочно или без да иска, остава да гадаем. Звездата на "Пайнер" изпревари топ изпълнителката на конкурентната "Ара мюзик" за дует с един от любимите й партньор - Тони Стораро. Още в началото на март Алисия обяви, че е готова с парчето си с Човека-глас. "Новият ми дует е с Тони Стораро

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него