Четирима са вече заразените с коронавирус в България (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8274361 www.24chasa.bg
Четирима са заразените с коронавирус в България. Това стана ясно на извънреден брифинг на кризисния щаб в Министерски съвет СНИМКИ: Николай Литов

Още един мъж на 61 години от Габрово е дал положителна проба за коронавирус в болницата в Плевен. Той е с белодробно заболяване, но в сравнително добро състояние. Потвърди се пробата и на 27-годишният мъж от същата болница.

Жена от медицинския персонал в Габровската болница също е дала положителна проба. Потвърдила се и пробата на 75-годишната жена от Габрово, за която вчера имаше съмнение. Така заболелите у нас стават общо 4 души. Това стана ясно на извънредната среща при премиера Бойко Борисов в Министерския съвет.

Все още не е ясно кой е нулевият пациент."Активно издирваме всички контакти. В момента събираме информация за новите два положителни случая", каза на брифинга доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Той бе категоричен, че в двете болници се работи без паника, нормално и спокойно, но с контролиран достъп от МВР.
Минали са и в режим на спешност и няма да бъдат приемани пациенти, които могат да отложат срещата си с лекар и лечението си. "Разширяваме и кръгът на контактните лица, така че да се опитаме да открием откъде идва заразата. Развитието на ситуацията в България повтаря почти на 100 % това в доста европейски страни", кказа още доц. Кунчев.

В момента заседават и местните щабове и чакат конкретни указания, а сега извънредно правителството и щаба провеждат заседание, за да начертаят допълнителни мерки. 
"Предвиждат се по-драстични ограничения. Знаете, че има наложени ограничения във връзка с грипната епидемия, но те ще бъдат разширени във връзка с това, че ако досега имаше препоръчителен характер да се избягват провеждане на мероприятия на закрити помещения, както и на открити, когато не може да се спазва дистанция, сега те ще имат императивен характер" , каза шефът на щаба за коронавуруса ген.-майор Венцислав Мутафчийски преди заседанието.
И обясни, че в Габрово местният щаб обсъжда разкриването на легла за наблюдение на болни с коронавирус в държавната болница по пулмология. Опция е и да се закрие част от хирургичните отделения и увеличаване на капацитета на самата областна болница. Разбирате, че в областните градове не могат да останат и без останалата медицинска грижа за населението, особено в порядък на спешност, обясни ген. Мутафчийски.
В Плевен също се търсят варианти за нови легла. Там имало достатъчно защитни облекла за персонала. Допълнителни ще се изпратят за Габрово.

.

Очаквайте подробности!