Само 1 фирма в Пловдив казвала кой откъде да черпи вода - вземала 3 пъти по-скъпо, а 3-ма делели 5000 лв. разлика

https://www.24chasa.bg/novini/article/8280081 www.24chasa.bg
Шефката на Басейнова дирекция - Пловдив, Цветелина Кънева бе арестувана зрелищно на 24 февруари и отведена с белезници. СНИМКА: Евгени Цветков

Лидерът на ВМРО в община “Марица” Георги Какалов бил мозъкът на тази схема, казаха от спецпрокуратурата, той насочвал клиентите към “правилното” дружество

Шефката на Басейнова дирекция Цветелина Кънева му била близка по партийна линия

Тя изгоря и заради незаконния кладенец на захарния завод на Арабаджиеви, имало още 40 такива в района, които не са закрити

 

Защо бяха арестувани шефката на Басейнова дирекция “Източнобеломорски район” - Пловдив, и юрисконсулта на тази администрация, както и двама от ВМРО?

Разследването, което ще даде отговор на този въпрос, продължава. Дотук има подозрение, че активист на ВМРО, който е и председател на партийната структура в община “Марица” и два мандата съветник, е в дъното на схема за легализиране на незаконни сондажи в Пловдивска област. Георги Какалов бе арестуван на 28 февруари заедно с шефката на Басейнова дирекция Цветелина Кънева и юрисконсулта Димитър Бенин при акция на специализираната прокуратура и КПКОНПИ.

Тогава бе задържан и областният координатор на ВМРО в Пловдив Стефан Послийски, но след денонощие бе пуснат. Засега е разпитан само като свидетел.

Срещу Кънева, Какалов и Бенин, които остават зад решетките, е повдигнато обвинение

за участие в

организирана

престъпна група

за търговия с

влияние,

подкупи и финансови облаги. Според разследващите организацията е действала от май 2018 г. Месец по-рано Кънева е назначена на ръководния пост. Като кадър на ВМРО тя се познава добре с Георги Какалов, още повече че и съпругът ѝ д-р Фарид Абдо членува в същата партия и е съветник в “Марица”.

Според разследващите всеки в схемата е имал различни роли. Мозъкът ѝ бил Георги Какалов, твърдят от спецпрокуратурата.

Басейнова дирекция е извършвала масирани проверки за сондажи в стопанства за водолюбиви птици. При нарушения юрисконсултът Димитър Бенин казвал на фермерите да отидат в определена хидроложка фирма, където да им се изготвят документи за узаконяване. Именно лидерът на ВМРО в Пловдив Георги Какалов бил човекът, който посочвал коя е “правилната” фирма, макар че не работел в Басейнова дирекция.

За услугата въпросното дружество искало 8000 лева, докато други вземали за същото 3000 лв.

“Разликата от

5000 лева се

разпределяла

между членовете

на престъпната

група”,

уточни говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Заради разследването от спецпрокуратурата се въздържат да назоват името на фирмата.

Тримата съучастници използвали и друга врътка - юрисконсултът Бенин пращал хидроинженер при инвеститори, за да им иска 4000 лева за изготвяне на становище за сондаж, което обикновено струвало 1500 лв. “Останалото е за нас”, обяснявал той.

Цветелина Кънева пък държала “на трупчета” книжата за сондажи, изготвени от други консултанти. Проектите били

бавени с месеци,

докато

фермерите

отидат при

“правилната

фирма”

Как са се разпределяли парите между тримата, не е много ясно, но благосъстоянието на Какалов се подобрило чувствително. В с. Желязно, където той живее със съпругата си Красимира и непълнолетния им син, се чудят откъде има пари да ходи по няколко пъти на почивка в чужбина и непрекъснато да черпи приятели.

Никой от местните не знае с какво се занимава Георги Какалов. Преди време въртял ресторант в конната база на Войводиново, но впоследствие се отказал. Баща му е известен, бил е шеф на пловдивския клон на застрахователна компания, свързана с баретите.

От имуществената декларация на Георги Какалов става ясно, че през 2019 г. жена му е купила 51 кв. м офис в съседното с. Войводиново за 16 050 лв. В него е открила пункт за плащания. Фамилията се е сдобила и с 67 кв. м жилище в Пловдив, притежава земеделска земя в Желязно, Горнослав и Свежен. Съпрузите карат джипове. И двамата са били задържани при акцията на спецпрокуратурата, но след 24 часа зад решетките Красимира Какалова е освободена. Мъжът ѝ остава в ареста заедно със съучастниците си Цветелина Кънева и Димитър Бенин. Днес се гледа отново мярката му за неотклонение. Адвокатът му Георги Елдаров в понеделник отказа всякакви коментари.

Само за седмица шефката на Басейнова дирекция бе задържана, освободена с парична гаранция от 5000 лева и пак закопчана. Първият ѝ арест бе на 24 февруари. Тогава въоръжени с автомати спецполицаи завардиха Басейнова дирекция и изведоха оттам Цветелина Кънева с белезници, а пловдивската прокуратура ѝ повдигна обвинение за безстопанственост. Става въпрос за захарния завод в Пловдив, свързан с Ветко Арабаджиев. През декември 2018 г. там е открит незаконен сондаж. Установено е, че е

черпил вода

повече от 20 г.,

без да заплаща

и стотинка

“При проверката тогава са съставени две наказателни постановления за общо 4000 лв. лично от Кънева. Глобите са платени от предприятието. Тъй като Басейнова дирекция не е издала задължителното по закон предписание за закриване на сондажа, използването му е продължило през цялата 2019 г.”, обясни окръжният прокурор Румен Попов.

Разследващите поискали от Цветелина Кънева да отговори на поставените от тях въпроси за сондажа, чакали 15-20 дни, но така и не получили отговор. От МОСВ междувременно пристигнало становище, от което станало ясно кои законови разпоредби Цветелина Кънева не е спазила. Това дало основание за нейния арест и изземване на документи от службата ѝ.

Засега пловдивската прокуратура е привлякла Кънева към наказателна отговорност само за кладенеца на захарния завод. Експерти са изчислили, че не са платени 205 171 кубика добита вода от сондажа, както и 34 122 кубика отведени и пречистени количества, на обща стойност 46 735 лева.

Заради обвинението Кънева прекара 3 дни в пловдивския арест, но на 27 февруари бе освободена срещу гаранция от 5000 лева. В ранни зори на 28-и е прибрана от дома ѝ във Войводиново във връзка с акцията на спецпрокуратурата и КПКОНПИ.

“Този път нямаше белезници, позволиха ѝ да мине през банята и да се облече”, обяснява съпругът ѝ Фарид Абдо, който е джипи в селото. Заради повторния арест Кънева не се появи в Пловдивския окръжен съд, който същия ден трябваше да се произнесе по

искането на

прокуратурата за

отстраняването ѝ

от длъжност

Заседанието е насрочено за 18 март.

Не само незаконният сондаж на захарния завод е причина за задържането на шефката на Басейнова дирекция. Разследващите твърдят, че на територията на Пловдивския регион има над 40 подобни съоръжения, за които не са издавани предписания за закриване.

“Басейнова дирекция не е уведомила екоминистерството за нито един от тези сондажи”, уточнява окръжният прокурор Румен Попов.

Задържането на Кънева внесе напрежение в управляващата коалиция. Екоминистърът Емил Димитров обяви, че у нас имало 2229 сондажа, които не са узаконени, но за това е даден краен срок 27 ноември 2020 г. Той се оплака, че след ареста на шефката на Басейнова дирекция колегите ѝ във всички структури работят в стрес и се страхуват да подписват документи.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов също възнегодува, че срещу “жена с писалка се пращат мъже с качулки и с автомати”.

Разследващите твърдят, че до този момент са събрани достатъчно доказателства за престъпната група с участието на Цветелина Кънева, Димитър Бенин и Георги Какалов. Разплитането на схемата продължава. Разпитват се служители на Басейнова дирекция и потърпевши собственици на птицеферми и други предприятия със сондажи. Очакват се още арести и обвинения.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жанет Нейчева се хвали с връзка с Денис Теофиков Връзката плеймейтки – чалга певци явно се скрепява все повече. Съществен принос в това даде еротичната моделка Жанет Нейчева, която налази детето-чудо на попфолка Денис Теофиков. Жанет се похвали с опасната си близост с Денис, който се прочу с последната си песен, посветена на коронавируса

Мария прецака колежката си Алисия. Дали нарочно или без да иска, остава да гадаем. Звездата на "Пайнер" изпревари топ изпълнителката на конкурентната "Ара мюзик" за дует с един от любимите й партньор - Тони Стораро. Още в началото на март Алисия обяви, че е готова с парчето си с Човека-глас. "Новият ми дует е с Тони Стораро

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него