Още двама с коронавирус - този път в София (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8285522 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Има още двама с коронавирус у нас. Това стана стана ясно от извънредна пресконференция на Бойко Борисов и шефа на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Този път те са в София, в "Пирогов". Става въпрос за жена на 66 г. и мъж на 70 г.

"За съжаление едва с днешна дата някои от европейските държави предприемат мерки по границите. Задава се голяма рецесия. До една държавите членки се изказаха срещу забраните за доставяне на медицински средства . Дори думата "солидарност" - казах им ни най-малко не виждам такава. Помогни си сам да ти помогне и Господ - благодаря на индустрията ни, която тества нови средства за защита. Мерките вече са много закъснели, маските не го хващат вируса, едитствено можем да го ограничаваме - да се избягват контакти, движение, пътуванията в чужбина".

Това каза премиерът Бойко Борисов пред медиите в Министерския съвет, след като взе участие в консултативното заседание на Европейския съвет във връзка със заболяването COVID-19. И продължи:

Големите предприятия ще бъдат стимулирани за масово производство на аспиратори. Въпрос на чест е да се намери и ваксина. Имаме българска компания, която е много напред в това.

Не можем да затворим градския транспорт, това ще постави в колапс икономиката. Поставих на съвета въпроса, че има държави, които не са оградени със страни, които не са членки от ЕС, особено да сме солидарни със Западните Балкани. Помолих и комисарят по бедствие и аварии да се включи в дискусията.

Пред медиите говори и председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски.

  Мъжът и жената са семейство. Той е постъпил вчера с дихателни проблеми, тя днес в тежко състояние, каза генералът. Синът им работи на Илиянци.  89 контактни с тях хора ще бъдат изследвани. Във Вътрешната клиника на "Пирогов" са. 

Тази нощ решават дали продължава грипната ваканция в София. 

Засега мерките били сходни в цяла Европа. Проблемът с децата бил, че могат да убият бабите и дядовците си, каза Мутафчийски.                         Всяка сутрин здравните министри в ЕС ще обсъждат мерки и кое от тях работи. Проблемът е, че доказано работят само китайските мерки,а те са прекалено драстични, добави Мутафчийски.