Шестима са ранени при експлозията в "Арсенал", остават за домашно лечение

https://www.24chasa.bg/novini/article/8287842 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

Шестима леко ранени минаха през Спешния център в Казанлък, остават за домашно лечение

Статистиката сочи, че по-тежките инциденти в "Арсенал" стават в четните години от календара

Общо 6 пострадали при днешния взрив в завод 4 на оръжейната фирма "Арсенал" бяха обслужени амбулаторно в Спешния център на Казанлък. Три жени и трима мъже се оказаха с порезни рани по главите и крайниците, нанесени им от счупени заради взривната вълна стъкла и дограми на съседните със самовзривилия се склад помещения. Няма опасност за живота на нито един от ранените. Те бяха освободени за домашно лечение.

По-леко пострадали са били прегледани и от екип на Спешния център в Мъглиж.

Докато трае огледът на мястото на инцидента, всичките 2 хиляди работници в завод 4 са пуснати в отпуск поне до понеделник. Следствието бе поето от Националната следствена служба, при огледа щели да използват и дрон. Мястото на произшествието е отцепено и недостъпно за журналисти, но според очевидци материалните щети са големи. Самовзривилият се склад с капсул-детонатори бил разрушен напълно, а околните помещения били със счупени прозорци.

Една от версиите е, че статично електричество е взривило капсул-детонаторите. Разследващите трябва да установят дали причина за инцидента е технически проблем или пък продукцията в склада е била съхранявана неправилно.

По принцип работата на оръжейниците крие много рискове и производствените аварии в "Арсенал" като днешната не се рядкост, сочи статистиката. Последният по-сериозен инцидент във фирмата, преди сегашния, беше през ноември 2019 г., когато в завод 3 на оръжейното предприятие в Казанлък обгоряха 3 работнички - на 33,34 и 44 години, но без опасност за живота.

Тъкмо в завод 3 на "Арсенал", който произвежда барут, стават по-често производствени аварии заради естеството на работата с взривни вещества там, сочи статистиката. През октомври 2018 г. в цех 120 на този завод, при поредната производствена авария, бяха ранени 6 работници на възраст между 23 и 60 години, но всички те бяха без опасност за живота. Тогава от прокуратурата съобщиха, че е възникнал локален взив, предизвикан от възпламеняване, причинено от запалване на барутна маса. Той не се разпространи в други помещения.

Тогава стана ясно, че пострадалите са повече, тъй като една от машините в завода за барут спряла и хората вкупом влезли в помещението, за да разберат каква е причината за това. В това помещението се обезводнявала сместа, от която се приготвя барутът.

През март 2018 г. при пожар в цех 130 на същия завод загинаха 2 души - мъже на 26 и на 46 години. Други двама мъже загубиха живота си пак там през април 2016 година - 53-годишният заместник-директор на завода и монтьор на 41 години.

Според колективния трудов договор в "Арсенал" при смърт по време на трудова злополука близките на загиналия получават обезщетение в размер на 7 годишни брутни заплати.

Разбира се, инциденти има и в завод 4 край Мъглиж, където стана днешното произшествие. В края на май 2016 г. в този завод при пресоване на хексоген - едно от най-мощните вторични взривни вещества, загина работник на 52 години. Две години по-рано - през февруари 2014 г. заради взрив пак там смъртта си намери работник на 62 години - той беше с 98 процента изгаряне, счупени крайници и множество разкъсвания на вътрешните органи.

Сигурно е случайно, но според статистиката на трудовите злополука в "Арсенал" те се случват по-често в четните години от календара, каквато е сегашната 2020 година.