Задържаните 20 000 маски на "Дунав мост-Русе" са противопрахови (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8288345 www.24chasa.bg
Младен Маринов Снимка: МВР

На задържаните контрабандни маски на границата тепърва ще бъде изясняван произходът, каза вътрешният министър Младен Маринов в парламента. Той припомни, че до момента при два опита за незаконен износ са заловени над 27000 маски.

След тази процедура, както за всяка друга контрабандна стока, и тези маски ще бъдат одържавени, и ако е възможно ще бъдат използвани, отбеляза министърът.

Конфискуваните предпазни маски за еднократна употреба - общо 20 000 на брой, открити снощи в автомобил на ГКПП "Дунав мост" при Русе, са противопрахови. Това коментира директорът на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Русе д-р Маргарита Николова.

Тя обясни, че днес от митницата са се обадили и са поискали служител на РЗИ да отиде на място и да извърши преглед на стоката.

"В документацията на маските е написано, че са противопрахови. Те не осигуряват защита от фини дисперсни частици, течни аерозоли, микроорганизми, ензими и радиационни частици", обясни д-р Николова.

Предпазните средства бяха открити около 21,20 часа снощи в автомобил "Форд", шофиран от 42-годишен румънец. Те са били закупени от фирма със седалище в Габрово, като е трябвало да бъдат транспортирани до румънския град Галац. Стоката е конфискувана по повод на решение на Министерския съвет като част от мерките във връзка с новия коронавирус.