За да се защитят хронично болните, 1 г. ще им отпускат лекарства, без да ходят при джипито (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8290118 www.24chasa.bg
Дезинфектанти за ръце бяха поставени до входовете на пленарната зала в Народното събрание вчера. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Създава се нова клинична пътека за COVID-19

Депутатите изолирани

Хронично болните пациенти няма да се налага да посещават джипито си и районната здравна каса, за да получават безплатно скъпоструващите си лекарства. Протоколите за тези медикаменти, които се реимбурсират от касата, ще са с валидност една година.

Такова решение е взел надзорният съвет на НЗОК на неприсъствено заседение във вторник, съобщи зам. здравната министърка Жени Начева.

Максималният срок, с който ще може да се удължи протоколът, ще е година, но лекарите могат да го издадат и за по-кратък.

До петък медиците

ще получат

указания

дали протоколите ще се удължат автоматично, или все пак болните ще трябва да посетят лекарите си поне още веднъж.

Удължаването ще ограничи контактите на хронично болни хора с други пациенти, които биха могли да пренасят коронавирус. Допълнително не работели лекарските комисии и изтичащите протоколи не може да се подновят в момента.

Цялата дейност на болниците, в които се лекуват пациенти с COVID-19, ще бъде заплатена, ще се подсигурят и заплатите на лекарите и сестрите, увери Начева.

“Ще намерим решение. Няма да допуснем болниците да не си получат парите за направените разходи там, където има по-малък брой пациенти или където дейността е ориентирана към лечение на това заболяване”, каза тя.

Следващата седмица надзорът на касата ще се събере, за да обсъди заплащането и за престоя на пациенти под карантина.

Работи се по създаване на отделна клинична пътека за коронавируса. Касата има 100 млн. лева резерв именно за такива ситуации, обясни Начева.

Анализ

колко обдишващи

апарата са нужни

на болниците прави в момента здравното министерство, за да закупи нужната техника. Според Начева няма липса на аспиратори. Достатъчно били и реанимационните легла, инфекциозните са 760-780, добави тя пред депутатите от здравната комисия на НС.

При безпрецедентни мерки за здравна сигурност на народните представители стартира първият им пленарен ден, откакто вирусът влезе в България.

Депутатите бяха

изолирани,

като журналистите бяха затворени в зала “Запад”, за което шефката на НС Цвета Караянчева се извини. Външни лица не се допускаха. На входовете на сградата и на тези на пленарната зала бяха поставени дезинфектанти. Охраната бе с ръкавици.

Депутатите от Габрово и Плевен, където бяха установени първите болни у нас, няма да бъдат изолирани, обяви шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, която питала националния щаб.

Всички предприети мерки са координирани и съобразени с препоръките на щаба към институциите. Това не е еднолично решение нито на председателя на НС, нито на ГЕРБ, одобрено е и от Председателския съвет, обясни Дариткова. Но Валентин Касабов от НФСБ и БСП отрекоха да са ги съгласували с тях. В отговор Дариткова призова да не се политизира случващото се. В 11,32 би последният звънец поради изчерпване на дневния ред.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С нова хубава жена бе заловен от "България Днес" бизнесменът Христо Сираков. Ценителят на женската красота и неговата партньорка се бяха отделили на двойна маса в столично заведение, а розе придаваше още по-романтичен вкус на срещата. Девойката не е от познатите плеймейтки и засега е непозната на широката аудитория

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи