Д-р Иван Маджаров, шеф на БЛС: До 15 дни ще имаме 400 заразени с COVID 19

https://www.24chasa.bg/novini/article/8293926 www.24chasa.bg
Д-р Иван Маджаров Кадър: БНТ

Нови 9 положителни проби за COVID-19 у нас. Заразените са в различно състояние, но експертите казват, че това е само началото. "Нашата държава е поредната, в която навлиза коронавирус, би трябвало да се учим от опита на тези, при които епидемията вече е в разгара си или преминава".

Това коментира пред БНТ д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз.

Според него може би след 15 дни у нас ще бъдат 400 случаите. Математическите модели показват, че при прилагане на карантина, така както се прави в европейските държави, разпространението на болестта е значително по-малко.

 В нашата държава не се прилага достатъчно строга карантина. Категорично трябва да е ясно на всички в нашата държава, че дистанцирането един от друг, спазването на хигиенни мерки и непосещаването на места където има много хора е изключително важно за цялото общество, не само за всеки у нас, коментира още Д-р Иван Маджаров.

Той обясни, че има коренна разлика в това как функционира системата на здравеопазване в спокойно време и във времето когато трябва да се овладее епидемия или бедствие. Сега държавата трябва да направи икономически разчет за средствата, които трябва да се отделят, за да се покрият разходите на системата за здравеопазване и отделно от това да се канализират средства и материали за справяне с кризата.

 Имаме достатъчно болници в България. В страната разполагаме с не по-малко от 2 000 интензивни легла, посочи още д-р Иван Маджаров.

Той заяви, че имаме система от добре оборудвани лечебни заведения.

"Не може да оставим обезверени екипи да се борят с епидемията в болницата. Ако някой си мисли, че няма да плати на българските лекари, които работят в държавни болници, жестоко се лъже", каза още специалистът.

Председателят на БЛС сподели, че усеща, че някой се опитва да измисли такъв вариант през НЗОК.

Това нещо не бива да се допуска. В момента се борим с криза, посочи още д-р Иван Маджаров.