Над 1600 апарата за тежките случаи са налични, 54 000 са болничните легла (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8294474 www.24chasa.bg
Две седмици преди първия диагностициран с коронавирус у нас на 8 март, лекарите от ВМА показаха пълна готовност за действие в подобни случаи. СНИМКА: Велислав Николов

С още 300 такива обдишватели разполагат линейките

 На първо място сме в ЕС по легла за активно лечение - 616 на 10 хил. души

Апаратът за обдишване се превърна в най-важната медицинска апаратура насред световната паника заради новата китайска пневмония. България има ресурса да се справи с подсигуряването им засега, успокоиха специалистите. Действа обаче и

екшън план за

събиране на

допълнителен

ресурс

1463 са общо апаратите за обдишване, с които разполагат болниците в страната. Те са необходими за подпомагане на дишането при пациентите в тежко състояние, а влошилите се от новия коронавирус изпадат именно в такова, тъй като тя причинява белодробни проблеми.

Още 142 са

допълнителните

налични

апарати

и в извънболничната помощ - поликлиники, ДКЦ-та и т.н. Центровете за спешна медицинска помощ, които са структура към Министерството на здравеопазването, също разполагат с 289 броя в линейките и 53 в кабинетите на самите центрове.

Това показват данните на Министерството на здравеопазването към 31 декември 2018 г., изпратени до Министерския съвет.

В четвъртък зам.здравният министър Жени Начева увери, че към този момент недостиг на апарати у нас няма, но се прави анализ на нуждите на всяка болница, така че да има в случай на евентуален по-голям брой пациенти, нуждаещи се от обдишване.

Преди дни са започнали преговорите с фирми за доставка на 200 апарата, които обаче ще бъдат доставени през май, защото недостиг има в цяла Европа, обясни в четвъртък следобед и шефът на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Същевременно България осъществява комуникация по темата и на европейско ниво.

Тези бройки от ценната апаратура са гарантирани, защото

те са заявени

и платени,

обясни

премиерът Бойко Борисов.

Страната ни е изразила интерес за участие, ако се постигне общоевропейско решение за процедура, чрез която държавите членки да получават респиратори от производители.

Причината да се подсигурят допълнителните доставки е, че без обдишващ апарат едно интензивно легло не може да функционира като такова.

Общо 747 иначе са инфекциозните легла в страната. Те са необходими за лечението на всякакви инфекциозни заболявания, включително по-леките прояви на COVID-19. Това са пациентите, чието състояние не изисква допълнително обдишване.

При епидемия обаче болниците са декларирали, че

могат да

удвоят тези

легла и те да

станат 1400, обясни ген. Мутафчийски.

Капацитетът на инфекциозните клиники и отделния в България за приемане и лечение на пациенти с COVID-19 може да бъде удвоен в рамките на 24 часа при необходимост, успокои и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Над 53 000 са общо болничните легла, с които разполагат лечебните заведения в страната. От тях

2063 са

интензивни,

които ще са необходими за лечение при усложнение на пациенти, диагностицирани с новия коронавирус, показват още данните на Министерството на здравеопазването.

Осигуреността с болнични легла в страната ни е 759,6 на 100 хил. души, спрямо 504,3 на 100 хил. души за Европейския съюз, което показва, че у нас тя е над средната за Европа, сочат още данните на министерството.

Първа по този показател е Германия с 800,2 легла на 100 хил. души от населението, а в Швеция осигуреността е най-ниска - 222,5 на 100 000 души.

България е на първо място в целия ЕС по осигуреност с легла за активно лечение - 616,8 на всеки сто хиляди от населението, след нас се нарежда Германия - с 601,5 на 100 000, като средната стойност за ЕС по този показател е 372,2.

У нас има общо 21 клиники за интензивно лечение, от които 20 са клиники по анестезиология, реанимация и интензивно лечение. Отделенията за интензивно лечение в страната пък са 277.

Путин обеща на Борисов да ни продаде техника за обдишване, ако има налична в Русия

ВИКТОР ИВАНОВ

Двамата обсъдиха по телефона мерки срещу COVID-19, говориха и за “Балкански поток”

Мерките, които вземат България и Русия срещу разпространението на коронавируса COVID-19 на територията на двете държави, са обсъдили премиерът Бойко Борисов и президентът Владимир Путин. Това обявиха от правителствената пресслужба след телефонен разговор между двамата.

Борисов е поискал България да закупи от Русия респиратори за лечение на поразените от новия вирус, съобщиха от Министерския съвет. 

Уредите за обдишване на болните се очаква да са най-нужната и дефицитна медицинска апаратура в следващите месеци, тъй като коронавирусът поразява дихателната система. Заради това и Европейската комисия подготви специален пакет от финансови стимули, с които да бъде ускорено производството на аспиратори, респиратори и интубатори в европейските фабрики. Първите доставки на такава медицинска апаратура, произведена в държавите от ЕС, обаче едва ли ще могат да пристигнат в България преди началото или дори средата на май, когато вече нуждата от тях може да е крещяща, опасява се българското правителство. Затова и една от спешните задачи пред кабинета била да бъдат намерени алтернативни доставчици, които поне частично да задоволят нуждата от специализираната апаратура.

Официално не бе съобщено какво е отговорил на запитването Владимир Путин. Руският президент е обещал да провери какви са наличностите, с които държавата му разполага, и при възможност известно количество респиратори да бъдат продадени на България - това е неофициалната информация, с която “24 часа” разполага.

“За броени дни българската индустрия се реорганизира, за да произведе и осигури необходимите защитни облекла за медицинските екипи в цялата страна. Прилагаме всички утвърдени от световната медицинска общност мерки за ограничаване на заболяването”, заявил Борисов в разговора си с Путин.

Руски учени полагат сериозни усилия в разработването на ваксина срещу коронавируса, обяснил пък държавнияj глава на Русия. (Подробности от авторите на проучването виж долу - бел. ред.)

Борисов и Путин говорили не само за борбата с коронавируса, но и за строителството на газопровода “Балкански поток” - така се нарича втората тръба на проекта “Турски поток”, която през България ще доставя руски природен газ от границата с Турция към Сърбия и държавите от Централна Европа.

До момента над 20 000 тръби се намират в строителните бази, а на пристанище Бургас има доставени още над 6000 броя. Общо разнесените тръби по трасето са над 140 км, от които са заварени над 120 км, информирал президентът на Русия Борисов.

“Заинтересовани сме от продължаване на сътрудничеството с Русия в областта на природния газ при стриктното спазване на европейските правила с цел гарантиране на сигурността на газовите доставки за България и региона”, казал още българският министър-председател по време на телефонния си разговор с Владимир Путин. Премиерът приветствал и постигнатото споразумение между “Газпром експорт” и “Булгаргаз” за намаляване с 40,3% на цената на доставките на природен газ за България във връзка с решението на Европейската комисия за монополното положение на руския газов доставчик.

Борисов и Путин говорили и за напрежението в Сирия и възможностите за разрешаване на конфликта, съобщиха от Министерския съвет.

“Продължаваме с цялата си воля да се борим за мир и добросъседство. Убеден съм, че само с дипломация могат да бъдат решени конфликтите”, заявил министър-председателят.

Руски учен: До 1 година ще дадем ваксина на света

Ако се потвърдят всички изследвания, че нашата ваксина влияе на COVID-19, то до 1 г. Русия ще може да предостави тази ваксина на целия свят. Това заяви водещият руски лекар и учен проф. Дмитрий Еделев.

В интервю пред БТА той твърди, че в родината му от 2003 г. се работи по ваксина срещу вирус, който определя като “бащата” на COVID-19.

Разработката вече е тествана на мишки и на маймуни и ако се стигне до заплаха за човечеството, Русия е готова да произведе за 2 месеца над 20 млн. дози.

Белтъците на COVID-19 са като на ХИВ-1. “Това са белтъците на СПИН и затова руската система на активно третиране и лечение на заболелите е насочена против СПИН и до момента смея да споделя, че е най-ефективна при лечението на COVID-19”, допълва ученият.

Руската схема за лечение на коронавируса се състои от 3 препарата против ХИВ-1, които са ефективни, и затова на този етап в Русия няма смъртни случаи, а само оздравели. Той обяснява, че температурата, при която COVID-19 загива, е 56 градуса, а заразяването става при докосването на три точки – очите, носа и устата.

Проф. Еделев препоръчва:

l Да пием топли напитки и да се храним с гореща супа;

l Важни са храните, богати на селен - бразилски ядки, чесън, джинджифил;

l Важни са храните, богати на цинк - месо, морска риба, стриди, фасул, ядки, черен хляб;

Той обясни, че в Русия са изведени защитни правила:

l Хората, работещи по няколко души в стая, когато са седнали, да бъдат на 3 м. Когато са прави, безопасното разстояние е 6 м.

l Второто правило е проветряване на помещенията на всеки 10-15 минути и това е абсолютно задължително, тъй като вирусът не обича чистия въздух.

l В помещенията с много служители се монтират закрити кварцови лампи.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов

Почти не сваля от ухото телефона си актьорът Антоний Аргиров, видя "България Днес". Изигралият ролята на бармана Коки в сериала "Стъклен дом" артист върти здрава комуникация дори и когато е в компанията на свои колеги и

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни