Доброволци в Австрия и Германия помагат на възрастни хора да се пазят от COVID-19

https://www.24chasa.bg/novini/article/8296303 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

С увеличаването на броя на заразените от новия коронавирус, който излага хората от третата възраст на повишен риск, граждани на немскоезични страни започват доброволно да им предлагат помощта си, предаде ДПА.

Под хаштага # #NachbarschaftsChallenge (съседско предизвикателство) множество хора пускат в социалните мрежи снимки на ръчно направени табели в жилищните си блокове, с които изразяват готовност да помагат, предава БТА.

"Ако сте на възраст над 65 години, страдате от имунно заболяване или имате слаба имунна система, мога да ви помогна да останете здрави", пише австрийският учител Клаус, който е готов да пазарува, да пуска писма и да изпълнява други задачи.

"Можете да оставите бележка на вратата ми или в пощенската ми кутия или да ме посетите", добавя той.

Политическата активистка в социални медии Фредерика Феркова от Виена е създала тази инициатива, след като научила за една жена, която не може да напуска дома си, защото невръстната й дъщеричка страда от заболяване, което я поставя под висок риск от заразяване с коронавируса.

"Въпросът беше как човек може да организира помощ възможно най-бързо", каза Феркова.

Изолираната майка, която е вдъхновила Феркова, е виенската политоложка Наташа Щробъл.

"Започваме да страдаме от изолацията в затворено помещение", каза тя и добави, че се радва, че все повече хора се опитват да помогнат на съседите си. "Трябва да превключим от страх и паника към солидарност", каза тя.

Щробъл се опитва да разшири инициативата и предлага в Туитър хората просто да си поговорят със свои съседи, които се чувстват самотни или изолирани.

Кметството на Виена отвори гореща линия за свързване на предлагащи помощ граждани с такива, които се нуждаят от нея.

Тази кампания в социалните медии намира подкрепа и в Германия, където също започна агитация за солидарност със съседите.

"Важно е да се грижим за хората от третата възраст и други нуждаещи се", каза Ойген Бриш, ръководител на Германската фондация за защита на пациенти.

Гражданите могат не само да пазаруват за други хора, а и да ходят да взимат техни лекарски рецепти или лекарства. "Това са важни прояви на състрадателност", каза той. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чайче успокоява бизнесмена Росен Чолов-Чолата, което той пийва в компанията на яки другари. В тази обстановка изловиха оправдания за сводничество бизнесмен топпапараците на "България Днес". Разпознали бившата половинка на манекенката и невръстна майка Ирена Милянкова, гости на заведението умуваха дали "приятелите" на Чолата не са просто охраната

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога