Глоби и затвор прие НС за овладяване на епидемията (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8298237 www.24chasa.bg
Сградата на Народното събрание Снимка: Архив

Лишаване от свобода до 5 г. и глоба от 10 до 50 хил. лв. за всеки, който не спазва мерките по време на епидемия. При неепидемиологична обстановка в държавата, всеки разпространяващ заразата може да влезе в затвора за 3 г. и да плати от 1000 до 10 хил.лв.

Болен от заразна болест и контактно лице със заразата, което отказва задължителна изолация, пък подлежи на глоба 5000 лв. Забранява се и влизането в България на граждани от страни в епидемия.

Тези строги промени в закона бяха приети бързо и извънредно в НС на първо и второ четене в рамките на 30 мин. Депутатите бяха единодушни за новите мерки за борба с коронавируса.

Единствен, който се противопостави на строгите наказания беше Антон Кутев от БСП.

"Когато идвах към НС, дълбоко се надявах да видим не просто извънредно предложение, а разумни мерки. Не смятам, че предложените промени ще доведат до реална борба с вируса. Как се осигуряват болничните легла, респираторните апарати, дезинфекционните средства. Гражданите имат нужда да ги лекуваме, а не да ги наказваме. Бих искал да видя мерки, които принуждават правителството да се избегнат епидемиологични мерки. Нито дума не видях как компенсираме бизнеса, който ще фалира. Може би другата седмица, ще видим какви мерки ще се вземат за здравеопазването. При наличните милиарди в здравната система, искам да видя как България се грижи за гражданите си", каза Кутев от трибуната в пленарна зала.

В крайна сметка законите минаха с единодушие. Само промените в НК бяха с 1 въздържал се.