Уроци за най-малките ученици тръгват от вторник по БНТ (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8298726 www.24chasa.bg
Красимир Вълчев

- Електронно обучение още от понеделник, но не в реално време - Издателства предоставят безплатно е-учебници от 1-и до 10-и клас

- Намаляват материала за изпитите

Телевизионни уроци за учениците от начален етап тръгват най-вероятно от вторник по БНТ2 или БНТ4. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев във връзка с принудителната ваканция заради коронавируса, която не се знае колко ще продължи.

Още от понеделник пък стартира електронното обучение. Според министъра тогава ще бъдат обхванати над 90% от учениците, а от сряда - над 95%. Голяма част от училищата имали такава готовност. “Сега е моментът да направим по-голямата крачка. Всяка криза е и възможност”, каза министърът.

Средната посещаемост

в последните дни

била под 90%

Системата щяла да се подготвя през уикенда за успешното преминаване към дистанционното обучение. От Министерството на образованието и науката се надяват да няма проблем с интернет връзката. В понеделник ще стане ясно каква част от учениците нямат персонални компютри. Възможности имали 97-98%.

Не говорим за часове от учебния план в реално време, а за обучение в електронна среда, което в първоначалния период ще бъде за самоподготовка, затвърждаване на материала с цел да нямаме загуба през това време. Почти всички училища пък ползвали безплатни електронни продукти.

Издателствата “Клет” и “Просвета” проявили социална отговорност и са предоставили всички електронни учебници от 1-и до 10-и клас за безплатно ползване.

Където има възможност,

ще има обучение и

във виртуални

класни стаи

Голяма част от платформите предлагат такова обучение.

“През последните дни направихме възможно да се ползва платформата Microsoft Teams. Създали сме 800 000 профила на всички ученици и учители”, каза още министърът.

Подготвял се и механизъм за взаимопомощ. В системата има близо 65 000 учители, над 700 000 ученици. Министърът уточни, че разчита те да си помагат. Призова също родителите да помагат в електронното обучение на най-малките.

Според Красимир Вълчев трудно се преструктурира материал при загуба от над 20 дни. Той припомни обаче, че през учебната 2007/2008 г. учителската стачка продължи месец и половина и тогава учителите успяха да преструктурират и да наваксат пропуснатите уроци. Какво ще стане, щяло да се решава ден за ден и час за час. В момента нямало страна, която категорично да е решила да удължава учебната година. Ще се водят разговори и с университетите за евентуална промяна на датите на кандидатстудентските изпити.

“Всички варианти са на масата, но нито един не трябва да се взема прибързано. Ако днес говорим

дали ще удължим

учебната година,

казвам, че е прекалено рано. Ще обсъдим варианти и с педагогическата общност, и с родителите, ще проучим какви са обществените нагласи”, каза още министър Вълчев. Той се надява обучението, което ще се организира от понеделник, да компенсира част от дните. Според Красимир Вълчев най-лесният въпрос бил за изпитите. Обхватът на материала в тях можел да бъде намален.

Софийският университет удължи прекъсването на присъствените учебни занятия до 29.03., включително на студенти в задочна форма на обучение. Насрочените държавни изпити, защити на дипломни работи, изпити на студенти в задочна форма на обучение и публични защити на дисертации се отлагат.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Десетки обяви за намерени стотици регистрационни номера на коли се появиха в социалните мрежи. Това стана след страхотния порой, който се изсипа над София в понеделник вечерта. Улиците на много столични квартали се превърнаха в пълноводни реки, по които се носеха дори тежки коли. Много от автомобилите са останали без табели

Нова ефективна присъда от пет години затвор получи скандалната 68-годишна брокерка Анелия Танчева от Свищов. Наказанието й бе наложено от Районния съд във Велико Търново. Анелия Танчева в момента е в Сливенския затвор, където изтърпява друга присъда от три години за измами със земи за над 300 000 лева

В крак с последните модни тенденции е лорд Евгени Минчев, видя "България Днес". За лятната си разходка из столицата той заложи на прасковено сако и шал в същия тон. Визията на Минчев е завършена с бели кубинки и бял панталон, като акцент на обувките му са илюстрации на светкавици. Снимки: България