Българка в Испания: Не съм готова за края на света! (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8298963 www.24chasa.bg
Рафтовете в магазините в Малага, Испания, се опразват следобяд. Снимки: Красимира Кирилова

Не съм готова за края на света, оплака се пред "24 часа" българка в Испания. Красимира Кирилова има три деца и любящ съпруг, живеят в Малага.

Днес обявиха в Испания същото извънредно положение като в България. Това е първата голяма европейска държава, която прилага мярката. От понеделник са затворени всички учебни заведения, в това число градините, които са в едно с яслите, музеите, фитнес залите, всякакви зали за спорт, отменени са всякакви културни мероприятия.

"Гледам, че все за великия вирус се говори. Как ми е писнало от него...", гледа над нещата Красимира.

Хората панически пазаруват сякаш идва краят на света.
Хората панически пазаруват сякаш идва краят на света.

Обаче разговорът ни започва с въздишка.

Зареждат рафтовете сутринта.
Зареждат рафтовете сутринта.

Мадрид е най-зле, градът е в така да се каже лека карантина, от утре или в понеделник може да затворят подстъпите към столицата, да не може да се влиза и излиза. Днес имаше закъснения и задръствания по магистралата, която излиза от Мадрид за плажа - към Кордова и Валенсия. Това показва, че мадридчани отиват на почивка вместо да си стоят вкъщи, става ясно от изданието Elconfidencialdigital.com.

Затворени са вече всички магазини и клубове, освен аптеките и супермаркетите.

Храна в магазините “няма”, тоест има - в 9 часа сутринта, след което хората полудяват и в буквалния смисъл изпразват всичко за часове. "Всяка сутрин се зарежда, но човешкият мозък не мисли рационално, а със страх", обяснява Красимира, която не помни такава криза нито в България, нито в Испания.

Големи супермаркети в Малага, където живее тя, обещават, че ще зареждат както обикновено - тоест няма да спрат със зареждането на стоки. В момента те даже зареждат със 175 процента в повече от нормалното, продължава българката.

Спрени са всякакви спортни дейности, та даже и Лигата е отменена. "Реал Мадрид" е под карантина. На официалната страница на "Реал Мадрид" публикуват официално изказване: "Реал Мадрид" - футбол и баскетбол (двата отбора) са под карантина, защото в екипа на "Реал Мадрид" - баскетбол има един заразен, а двата екипа използват едни и същи бани и съблекални.

Има заразени политици и вчера са взели проби за коронавирус на Краля и Кралицата, защото са били в контакт със заразени. "Има едно страшно мълчание по въпроса, трябваше да кажат за резултатите им още вчера вечерта, но до тази вечер, към 18:30 часа, още нищо не се казва", споделя Красимира Кирилова.

Почти същи мерки се взеха вече в още 6 автономни области. Обсъжда се дали да затворят летищата като цяло, но не го вярвам, най-много да затворят Мадрид, където няма никави мерки за сигурност (никъде няма) при влизане, казва Красимира Кирилова.

В Мадрид и Каталуня има липса на персонал и отчаяно (в буквалния смисъл), наемат медицински персонал.

В Мадрид всички фирми, които могат минаха на “теле трабахо" - хоум офис /работят от вкъщи/, останалите освобождават персонал, ако могат. И като цяло това започва да се прави в цяла Испания.

Ученическите екскурзии са отменени (не всички!!), екскурзиите за възрастни хора да спрени тотално и разбираемо.

При нас - ние вьрмим по пътя (нашата автономна област) на Мадрид, затвориха естествено старческите домове (никой не влиза освен персоналът), затвориха университетите... Имаме и огромно международно летище, което върви по пътя на това в Мадрид, продължава разказът на Красимира.

Всякакви дейности с голяма група хора са забранени. И нон-стоп се повтаря да не излизаш на вън, ако не е наложително. И се напомня постоянно: да не се ходи по паркове (детски), допълва нашенката.

Снимките, които ни е изпратила Красимира Кирилова разкриват какво е страх у хората. Те са от последните два дни. Реално не се е променило много в нашата област, но искат да спрат всичко на време, споделя тя.

В Испания утре ще съобщят дали затварят границите и летищата.