Най-честите заблуди в секса

https://www.24chasa.bg/novini/article/8301760 www.24chasa.bg
Кярън Гърни

Или защо бройката на половите контакти няма значение

Запознайте се първо със своето тяло и с това, което ви доставя удоволствие, после съобщете наученото на интимния си партньор, казва английският психолог Кярън Гърни. Вече 17 г. тя помага на двойки да преодоляват сексуалните си проблеми, а наскоро издаде и специална книга по въпроса. В Mind The Gap тя разсъждава по някои от най-често срещаните проблеми в леглото и свързаните с тях заблуди. За дни книгата стана бестселър в “Амазон”, което само потвърждава колко наболяла е темата.

“Знаем, че липсата на сексуално желание е основна причина хората да търсят терапия, но има и болезнен проникващ секс, общо недоволство или усещане за сексуална несъвместимост”, казва доктор Гърни. Въпреки че по-често се говори за проблеми с ерекцията и съвети как те да се преодолелят, скорошно проучване показва, че 83% от мъжете имат добро сексуално здраве, докато при жените процентът е 54. Най-често оплакванията на дамите са липса на интерес към секса и изпитване на удоволствие, затруднения с оргазмите и неприятно изсъхване на влагалището. За някои от тях вероятно съществуват медицински причини, но в много случаи става въпрос за психологично състояние.

Доктор Гърни смята, че една от основните заблуди е, че мъжете искат повече секс от жените и затова се разминават в разбирането колко пъти е нормално да го правят. Тя подчертава, че все повече изследвания показват, че либидото непрекъснато се променя и можем да говорим само за определен момент. Освен това желанието зависи от средата, в която се намираме. “Така че може да не искате да правите секс с даден човек сега, но с различен, на друго място да сте готови. Или пък със същия и на същото място, но например след седмица”, обяснява секстерапевтката пред “Дейли мейл”. Тя допълва, че вече трябва да се отдалечим от разбирането, че сексуалното желание е нещо, което всеки носи у себе си и да се насочим към външните фактори, които му влияят.

“Да, мъжките полови хормони играят важна роля в сексуалното желание. И да, мъжете като цяло имат по-високи нива от жените, макар че разликата не е толкова голяма, колкото вероятно си мислите. Но няма ясна разлика в нивата на тестостерон при жени с високо и ниско желание, така че не можем просто да гледаме на хормоните като причина. Въпреки че желанието отчасти зависи от биологичните процеси, то до голяма степен е психологическо събитие, което е подкрепено от физическите фактори, а не обратното”, посочва Гърни. Затова, ако изгубили желание за секс жени бъдат заведени в райско място, далеч от ежедневния им стрес, и бъде организирана флиртуваща седмица за тях, много е вероятно да започнат да съобщават, че искат да правят любов по няколко пъти на ден.

Друга често срещана заблуда е, че те са по-верни от мъжете. Различни изследвания показват, че и при двата пола настъпва промяна в спонтанните желания след известно време. Даже влечението на жените към един и същ партньор е по-вероятно да намалее с течение на времето, особено ако съществува разбиране, че моногамията е лесна работа. Според доктор Гърни е много полезно да разсъждаваме защо решаваме да останем само с един партньор – дали защото ни харесва така, или защото правим това, което се очаква от нас. Ако е второто, рискът от неудволетвореност е много по-голям. Още повече че съществува масово разбиране, че мъжете се ползват повече от секса, тъй като способността на жените за сексуално удоволствие е по-малка. Различни проучвания обаче показват, че това не е така. И при двата пола 95% от хората могат да стигнат до оргазъм чрез мастурбация, но когато става въпрос за секс с партньор, този процент намалява на 65 при дамите, докато при господата се запазва.

Учените си обясняват това с факта, че все още някои жени смятат, че не е удачно да бъдат активна страна по време на сексуалната игра. “Да очакваш да стигнеш до кулминация без стимулация на клитора, е като да очакваш мъжът да стигне до оргазъм без докосване на пениса”, посочва Гърни. По думите ѝ това до известна степен се дължи и на слабите познания по въпроса, тъй като пълната структура на клитора е открита и оповестена чак през 2005 г., а и никога не е била приоритет в сексуалното образование.

“За много от вас може да е изненада, че върхът му е само малка част. Всъщност клиторът се простира на дължина около 9 см и ширина 6 см под кожата. За изпитване на удоволствие структурата му е еквивалентна по функция на тази на пениса, тъй като се пълни с кръв при възбуда и е ключов източник на сексуално удоволствие, когато се стимулира”, обяснява секстерапевтката. По тази причина не е изненадващо, че за жените сексуалната активност номер едно за достигане на оргазъм е мастурбацията. На второ място е партньор, който стимулира клитора с ръце или орално, и чак на последно място проникващ вагинален секс, който пък се смята за най-практикуван. Така се стига и до легендата, че женските оргазми са неуловими и до стреса при някои жени, че никога не могат да ги постигнат по “нормален” начин.

Като се прибави към това и заблудата, че мъжете трябва да бъдат нападателите в секса, а жените -вратари, нещата още повече се усложняват за постигане на хармония. Все пак обаче има нова тенденция, която показва, че дамите са склонни да инициират секс по-директно, просто казвайки, че го искат или че се чувстват възбудени. Докато мъжете разчитат на подготвящи действия като целувки, тъй като се очаква от тях винаги да са готови за секс.

Това обаче ги поставя под натиск. “Разбирането те винаги да са изпълнители на акта, а следователно и да се представят добре, е натоварващо и за двата пола, дотолкова, че някои жени симулират оргазъм в желанието си да не наранят партньора”, обяснява доктор Гърни. Един от любимите ѝ митове за секса е, че трябва да се прави три пъти седмично, който причинява стрес при много двойки. Ако не постигнат бройката, те си мислят, че нещо не е наред при тях. Според секстерапевтката да се гони честота на половите контакти е пълна глупост, много по-важно е удоволствието, което носи всеки един.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жанет Нейчева се хвали с връзка с Денис Теофиков Връзката плеймейтки – чалга певци явно се скрепява все повече. Съществен принос в това даде еротичната моделка Жанет Нейчева, която налази детето-чудо на попфолка Денис Теофиков. Жанет се похвали с опасната си близост с Денис, който се прочу с последната си песен, посветена на коронавируса

Мария прецака колежката си Алисия. Дали нарочно или без да иска, остава да гадаем. Звездата на "Пайнер" изпревари топ изпълнителката на конкурентната "Ара мюзик" за дует с един от любимите й партньор - Тони Стораро. Още в началото на март Алисия обяви, че е готова с парчето си с Човека-глас. "Новият ми дует е с Тони Стораро

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него