9-годишно дете от Англия е 52-рият случай на коронавирус в България (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8305447 www.24chasa.bg
Ген. Венцислав Мутафчийски КАДЪР: БНТ

9-годишно дете от Англия е 52-рият случай на коронавирус, регистриран в България, съобщи шефът на Националния оперативен щаб срещу заразата ген. Венцислав Мутафчийски на редовния сутрешен брифинг.

"Забелязва се отчетлива тенденция за спазване на препоръките, благодаря на всички български граждани, които са разбрали сериозността на положението", каза още той. 

В света 169 000 хил. са заразените - 77 000 са оздравелите. Мерките навсякъде в Европа са бързи, страните взимат все по-рестриктивни мерки. "Оформя се тендеция за допускане на маршрути за товари, това е важно за транспортните коридори", добави ген. Мутафчийски. 

"Не сме прибегнали до категоричната забрана за пътувания". Но допълни, че наблюдавайки пътуванията, може и да се стигне до такава.

"В Пирогов следим 80-годишната пациентка, тя е била с инсулт - не е интубирана, но попада в рисковата група". 

Изследванията, направени от китайските лекари, показват, че 20 дни са необходими за излекуването от вируса, каза още той, като допълни, че в момента има 2 среднотежки случая у нас. 

В Пирогов е приета и пациентка, която попринцип е под домашно лечение, но най-вероятно е изпаднала в паника. Напоследък имало много такива случаи.

"Ски-курортите са инкубатор за разпространение на коронавируса". Това било свързано с преохлаждане на носоглътката.

Лекарите в болници, в които има заразени с коронавирус, няма да напуснат болниците.

Ген. Мутафчийски заяви, че МВР и Регионалните здравни инспекции са напълно мобилизирани, а България отговоря изключително адекватно на нещата, които се случват по света. "В британската и испанската преса ни дават като пример за адекватност на мерките", каза още той. 

Той очерта и ситуацията на Балканския полуостров: заразените в Гърция вече са общо 331, мисли се за пълна забрана за излизане от вкъщи, в Босна и Херцеговина - 24, Северна Македония - 19, Сърбия - 39, Словения - 219, Хърватия - 49, Турция - 18. В Италия - 3690, 368  са починали за изминалото денонощие, Иран -13 хил., Южна Корея - 8 хил., там строгите мерки дават резултат, Испания е котрапункт – 1024, нови 7800 пациента, 84 починали за изминалото денонощие, 5800 случая в Германия, 5400 във Франция, в Сащ 3780, 2200 в Швейцария, 1391 в Англия, като там все още не се взимат сериозни мерки.