Българските лекари и сестри с приза “Достойни българи”

https://www.24chasa.bg/novini/article/8309535 www.24chasa.bg

“24 часа” казва своето голямо “Благодаря”, всички други прояви на героизъм бледнеят

“24 часа” удостоява с приза “Достоен българин” за тази година колективно всички български лекари, медицински сестри, лаборанти, рентгенолози, шофьори на линейки и изобщо медицински работници.

Тъй като церемония по награждаването ще се състои след края на извънредното положение, сега обявяваме голямата награда.

Самият медал се връчва на генерал-майор проф. д-р Венцеслав Мутафчийски, като колективен образ на всеотдайността и експертизата на всички български лекари.

Покрай епидемията във фейсбук се организираха групи, които призоваваха хората да ръкопляскат от балконите на българските лекари заради тяхната всеотдайност и експертиза в дните на изпитания, които започнаха. Народът каза масово “Благодаря”.

“Достойните българи” е за българските медици, защото всякакъв друг героизъм бледнее край това.

И защото във времена на големи изпитания достойните дела изпъкват най-силно.

“24 часа” създаде през 2003 година

уникалната

българска

класация - за

обикновени хора,

направили

необикновени дела

Нарекохме я “Достойните българи” и в нея представяме делата на онези наши сънародници, които са направили нещо добро, проявили са благородство, подали са ръка на бедстващи и страдащи, спасявали са човешки живот, понякога дори с цената на своя собствен.

Досега тази благородна кампания има 17-годишна история и вече е наградила на 17 тържествени церемонии своите герои.

От 2003 година досега “24 часа” е дал престижното звание “Достоен българин” на близо 700 души.

Благотворителност

в кризата

Само за ден Александровската болница получи дарения за над няколкостотин хиляди лева.

Телекомът А1 дарява над 220 000 лв., веригата “Фантастико” - 200 000 лева. “Уолтопия” - 222 000 лв. за купуването на дихателни апарати за УМБАЛ “Александровска”. Сумата е достатъчна за закупуването на общо 15 апарата, които ще бъдат доставени в следващите седмици.

Уолтопия - дарение

с условие

С “Уолтопия” обаче случаят е малко по-различен - собственикът на компанията Ивайло Пенчев дарява с условие негови служители да ползват апаратите с предимство.

“24 часа” потърси за коментар шефа на Александровската болница проф. Костадин Ангелов. Ето какво каза той:

“Воля, право и задължение на всеки работодател е да гарантира на служителите си грижи, особено в трудни моменти.

Но

дълг на всеки

лекар е да решава

съдбата на

пациентите

съобразно техните

медицински

показатели –

без да мисли какъв е “по пол или занятие” или служител на чия фирма е. А мога да ви уверя, че няма лекар в болницата, който да вземе решение, различно от това, което неговият лекарски дълг му налага.

Дарителят очаква неговите служители да бъдат приети, прегледани и лекувани с внимание и да получат медицински грижи с високо качество – това ние гарантираме на нашите пациенти. Но

никой не може да

очаква, че лекарят

от интензивното

отделение ще

“вземе” апарата от

нуждаещ се

пациент и ще го

даде на друг,

по-малко нуждаещ се. Защото никой колега няма да го направи.

Ако дарителят сметне, че по този начин се нарушава волята му – той е в правото си да прекрати договора”. (24 часа)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Когато от "Армията" си тръгнат победите, след тях си заминава и треньорът. Неписаното правило отново се потвърди и наставникът на ЦСКА-София Стамен Белчев напуска клуба само няколко дни преди гостуването на "Рома" в Лига Европа. Въпросът сега е кой ще поеме отбора? "Стойчо Младенов или Любослав Пенев трябва да водят ЦСКА - категоричен е Георги

Най-добрият български сноубордист Радослав Янков се готви за поредния сезон по белите писти. 30-годишният ветеран от Чепеларе е сред най-големите имена в паралелните слаломи. Той спечели Световната купа през сезон 2015/16. През миналата състезателна година българинът завърши на 13-о място в генералното класиране

Славиша Стоянович ще намали сериозно своите финансови изисквания, за да поеме "Левски" за втори път. Той е много близо до завръщане на "Герена" след оставката на Георги Тодоров. Ръководството вече реши, че ще освободи опитния специалист от поста треньор на първия отбор. Тодоров ще остане на работа в клуба, като отново ще е част от школата