Слухът, че ибупрофенът е вреден, тръгна от френския здравен министър

https://www.24chasa.bg/novini/article/8309759 www.24chasa.bg
Оливие Веран СНИМКА: РОЙТЕРС

За момента става въпрос повече за интуиция, а не за нещо доказано

“Приемането на противовъзпалителни (ибупрофен, кортизон...) би могло да е утежняващ фактор при инфекцията (с коронавирус)”, написа френският здравен министър Оливие Веран в туитър в събота. И хвърли света в смут. После призова съгражданите си да вземат парацетамол в случай на температура, а ако вече са на нестероидни противовъзпалителни и имат съмнения, да се посъветват с личния си лекар. Веран също е завършил медицина.

“Тежки нежелани елементи, свързани с употребата на нестероидни противовъзпалителни, бяха сигнализирани при пациенти с COVID-19, възможни или потвърдени случаи", присъедини се Linkedin генералният директор по здравеопазване Жером Саломон. Той призова да се преустанови всякакво самолечение и при температура и болки, свързани с вирусни респираторни заболявания, да се използва парацетамол,

без да се превишава

60 мг/кг еднократно

и не повече от 3 г дневно, разказва френският в. “Фигаро”.

Други експерти уточниха, че тези медикаменти са необходими при някои хронични заболявания и употребата им зависи от мнението на личния лекар, така че те не бива да бъдат спирани рязко по самопреценка. Те вършат много добра работа при тежки ревматични болки при някои възрастни, казват специалисти.

Според френската преса за момента твърдението за нестероидните противовъзпалителни се основава само на наблюдения върху пациенти, приети в реанимация. Лекарите говорят за “големи дози” от този тип медикаменти, приемани по-специално от млади пациенти без придружаващи заболявания, засегнати от тежки състояния, причинени от COVID-19. Не е ясно обаче дали те са вземали по-голямо количество ибупрофен (известен под много търговски названия) от другите: той и другите медикаменти от този тип широко се използват във Франция за самолечение, а със сигурност хората с леки симптоми, които са ги вземали, изобщо не са стигнали до болница.

“Засега става въпрос единствено за интуиция. Защото в реанимацията сред младите хора, които са развили остра форма на коронавируса, се отбелязва, че едно от обясненията е, че те са вземали нестероидни противовъзпалителни”, казва пред в. “Паризиен” проф. Себастиен Галиен, шеф на инфекциозно отделение в голяма парижка болница.

Така че за момента наистина няма яснота дали тези медикаменти са причина за тежките форми на COVID-19, посочва в. “Фигаро”. Изданието обаче отбелязва, че нестероидните противовъзпалителни, които са много ефикасни срещу температура и болка, са известни с по-голямата си потенциална опасност в контекста на инфекциозните болести. Те са

по-ефикасни от

парацетамола,

но по-рискови

Всяка година във Франция се продават 50 млн. кутии ибупрофен.

Възпалението е нормален отговор на организма при инфекция, това е сигнал за тревога. Като омекотява отговора на имунната система, противовъзпалителното лекарство не само затруднява реакцията на организма при навлизането на патоген, но маскира и тежестта на заболяването, като бави диагностиката и лечението. Същият процес се наблюдава и при кортизона и пациентите, поставени на кортикотерапия, са по-изложени на риск от инфекция, обясняват специалисти пред френските медии.

Активно използвани за самолечение, нестероидните противовъзпалителни вече са били обект на предупреждения от здравните власти. Миналата година френската Агенция по лекарствата е публикувала предупреждение, че двете най-използвани от тях - ибупрофенът и кетопрофенът, може да усложнят инфекциозни състояния. От 2000 г. насам във Франция са били докладвани 400 случая на такива усложнения при деца и млади хора, които не са имали придружаващи заболявания. Поради това агенцията

спряла свободния им

достъп в аптеките

Те пак се продават без рецепта, но пациентите трябва да ги поискат от аптекарите, а не да си ги вземат от рафтовете.

Скоро след като новината бе оповестена от френските медии, в социалните мрежи започна да се разпространява съобщение, че това е фейк и профилът на френския здравен министър е бил хакнат. Много други френски и западни издания обаче подеха новината, без да се съмняват в достоверността й. В. “Монд” дори се позовава на статия на научното издание “Лансет” от 11 март, че ибупрофенът може да увеличи броя на рецепторите ACE2, върху които се фиксира коронавирусът. В статията обаче не се говори за какви дози става дума.

Испанският здравен министър постави под съмнение изводите на французите и посочи, че няма данни, сочещи за усложнения при COVID-19, причинени от нестероидните противовъзпалителни, и че въпросът се проучва на европейско равнище.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Валентинова е завършила поп и джаз пеене в НБУ като ученичка на поп и джаз певицата Стефка Оникян. През 1999 г. е носителка на втора награда за млад/нов изпълнител на последния официално проведен "Златен Орфей". Има още куп престижни призове. Надя е главен вокалист на хеви-метъл групата "Гранулом", Разполага с 12 различни бленди на гласа си

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска

Само 10 години изкара зад решетките касапинът Красимир Самарджийски, който наръга 42 пъти жена си Анна с джобно ножче! Ревнивият убиец получи 20 г. затвор, но с добро поведение успява да си спести половината наказание. Това става ясно от определение на съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд, научи "България Днес"