Южна Италия се опасява от цунами с вируса - 100 000 се върнали от Севера

https://www.24chasa.bg/novini/article/8309854 www.24chasa.bg
Лекари в защитни костюми докарват пациент с КОВИД-19 на специална носилка в болница в Рим.

Италия регистрира черен рекорд на 15 март, когато за ден починаха 368 пациeнти от коронавирус - само в Ломбардия жертвите бяха 252. Заразените за целия период в Италия от началото на епидемията надхвърлиха 27 000. Сега обаче опасенията на експертите са свързани с Юга, където очакват мощна вълна от заразени, тъй като през изминалите дни там се върнаха над 100 000 южняци, работещи в Севера.

Според губернатора на Пулия Микеле Емилиано съвсем скоро на юг се очаква да се стовари голямата вълна като цунами след земетресение. Трусът беше на практика на 7 март в Ломбардия, когато решението областта да бъде изолирана доведе до масово потегляне на юг с влакове, самолети и коли на 100 000 емигранти от Юга.

Според Емилиано поне 30 000 души са се върнали в Пулия от рисковата Ломбардия, а южната област е в състояние да се справи с максимум 2000 заразени на ден. Министърката на транспорта Паола де Микели подписа указ за прекъсване на всички връзки по вода, въздух и земя със Сицилия, след като и там властите нададоха вой, че са се върнали близо 30 000 сицилианци от Севера.

Същевременно само за ден бяха поставени под карантина всички жители на пет малки общини в област Кампания. Според “Стампа” сред причините за тревогите е не само връщането в областта от Ломбардия на хиляди южняци. Мотив за ескалирането на броя на заразите е провеждането на две събрания на религиозни общности, чийто вдъхновител бил добре известен местен проповедник. Кулминацията на ритуала се състояла в мистичен жест, който предвиждал участниците да отпиват по глътка от една и съща чаша. Така носителите на коронавирус увеличили разпространението на заразата. Връщайки се в своите общини, участниците я предали и на други. Губернаторът на Кампания издаде заповед за наказване на всички участвали във въпросните ритуали, които довели по този начин до щети за здравето на хиляди жители.

Междувременно в Рим премиерът Джузепе Конте съобщи, че правителството е одобрило указа, с който се предвижда

отпускане на

25 млрд. евро

за справяне

с кризата

от коронавируса. Средствата ще отидат за различни мерки за подпомагане на семействата и на бизнеса. “Това е мощна икономическа маневра. Не смятаме да борим наводнението с парцали, а се опитваме да изградим дига, за да защитим фирми, семейства, работници”, каза Конте след приемането на указа. Според икономическия министър Роберто Гуалтиери се предвижда допълнително финансиране от 3,5 млрд. евро за здравния сектор и за гражданска отбрана.

10 млрд. евро ще бъдат насочени за подпомагане на заетостта и на доходите на работещите, така че никой да не загуби работата или доходите си заради коронавируса. Предвижда се и подпомагане с 3 млрд. евро на работещите на свободна практика, които през кризата не могат да печелят.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Водещата завършва висшето си по специалността В нова творческа сфера влиза водещата и бивша съпруга на продуцента Иван Христов Вихра Петрова! А именно астрология. Водещата, която преди дни навърши 44 г., следва по специалността и съвсем скоро да завърши, като с нетърпение очаква да започне практиката си

По случай 24 май, денят на българската просвета и култура, много граждани поднесоха цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методийй пред националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Снимка: България

По случай 24 май, денят на българската просвета и култура държавния глава Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова положиха цветя пред пред паметника на светите братя Кирил и Методий. Цветя поднесоха още кмета на София Йорданка Фандъкова, лидерът на БСП Корнелия Нинова както и много граждани. Снимки: България