Болници “от предния фронт” се снабдяват с бързите тестове

https://www.24chasa.bg/novini/article/8314848 www.24chasa.bg
Болниците и лекарите трябва да изпълняват алгоритмите за действие, предписани от кризисния щаб. Стриктното спазване на правилата намалява риска от болнично разпространение на инфекции. СНИМКА: ДАК

 Д-р Теодор Замфиров: Точността е 87%, щабът правилно казва, че  генетичните са златен стандарт, но бързите ориентират за поведението до потвърждаващия резултат

Снабдяваме болниците с бързи тестове за коронавируса, направихме и дарение според възможностите си - моментът е труден и трябва да сме солидарни всички, за да преминем с по-малко драми през голямото изпитание, каза за “24 часа" д-р Теодор Замфиров, управител на фирма, която доставя медицински тестове.

Той изтъкна, че всеки лабораторен метод за изследване си има своята значимост, информативна стойност и лимит на възможностите.

"Например нашите тестове имат чувствителност 87%, тоест ако се изследват 100 човека, които са заразени, бързият 10-минутен тест ще хване 87 и е възможно да изпусне 13. Като първоначален скрининг при съмнителни случаи в болниците

дава

възможност

на екипите

да се ориентират

с по-голяма

сигурност как да

бъде обгрижван

пациентът

до резултатите от потвърдителните тестове. Експертите на кризисния щаб са прави, че абсолютна точност дава тестът с назофарингеален секрет, но той изисква повече време, подготвени специалисти, апаратура и условия. Въпросът е да се намери баланс в конкретните ситуации, за да се постигне най-добрата ефективност. Вирусът е непознат и освен да ползваме чуждия опит, основно от Китай, засега няма какво друго да се направи. Затова и мерките и алгоритмите да се предпази обществото се сменят в движение по целия свят, подходите се преосмислят и в това няма нищо лошо, а напротив - показва гъвкавост и търсене на решения.

При “пламване”

на по-големи

огнища бързите

тестове са

важен

първоначален

ориентир

Но в щаба работят доказани специалисти - главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев има дългогодишен опит в епидемиологията, директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев е безспорен авторитет в областта на лабораторните изследвания, генерал Венцислав Мутафчийски ръководи много успешно една от стратегическите големи болници в страната, всеки ден абсолютно прозрачно съобщават информацията и дават съвети за гражданите, не само за здравната система.

Въпреки че изглеждат елементарни - като проверка на кръвната захар вкъщи например, бързите тестове са само за лабораторно използване,

не може

човек да се

тества сам,

защото всяко изследване се разглежда в контекст - какви са симптомите, какви са резултатите от неспецифични параклинични изследвания - кръв, урина, а специфичните са за самия вирус. При наличие на симптоми и положителен бърз тест вероятността за коронавирус е изключително висока, но официално трябва да се потвърди с генетичните методи", обясни д-р Замфиров.

Специфичните

тестове са

няколко типа

"За бързите тестове се взема малко количество кръв и в нея тестът търси антитела. В общия случай не може да хване инфекция по-рано от 7-ия - 8-ия ден от момента, в който човек се е заразил. Казано по друг начин, организмът трябва да е развил своя имунен отговор след срещата с вируса.

Теоретично технически всяка лаборатория може да изпълни бърз тест при спазване на изискванията за работа на такова място, но той категорично не е за самоизследване и за продажба в аптеки за гражданите. Този тип тестове са удобни не само за първоначално ориентиране в клиничната практика, а и за епидемиологични нужди, защото може да “хване” колко хора са се заразили, но не са развили симптоми или симптомите са били много леки. Очаква се повечето хора да преминат така - асимптомно, през инфекцията", каза д-р Замфиров.

Апаратният генетичен метод може да хване вируса на най-ранен стадий на заболяването. Той открива РНК и е златният стандарт за установяване на инфекцията.

Третият метод използва т.нар. ЕЛАЙЗА (ELISA - от англ. enzyme-linked immunosorbent assay) - също апаратурен метод, който търси антитела.

Ще може ли

задаващото се

търсене на бързи

тестове да бъде

задоволено?

Не може да се твърди, че ресурсите са безгранични. В цяла Европа в момента е трудно с доставките не само на тестове, но и на консумативи за дезинфекция и предпазни средства, но според д-р Замфиров вносителите използват всички възможности за увеличаване на количествата за България, разчита се и на опита и възобновяващото се производство в Китай. Той призова за обосновано използване на количествата към момента, за да може да се гарантира наличност в болниците и лабораториите за хората, които реално имат симптоми.

“Моментът е извънреден и всеки като гражданин и като специалист трябва да прояви максимална отговорност. При увеличаване на доставките на бързи тестове, разбира се, може да има възможност и за гражданите да се изследват по свое желание, ако се чувстват притеснени”, уточни експертът.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Спортът е здраве! Спортът е дълголетие! Да бъдеш активен е от съществено значение, поради толкова много причини. Поддържането на добра форма е само една от тях. Хората, които спортуват редовно, както и професионалните спортисти знаят, че бягането и бързото ходене са сред най-полезните активности за нашето здраве

Никол Шерцингер работи за бебе с ръгбиста Том Еванс. Това разкрива приятел на двойката пред английските таблоиди. Бившето гадже на Григор Димитров е заедно с Том от около една година. 42-годишната певица все още не е ставала майка и в последно време сериозно се замисля за създаване на семейство. Близки на двойката дори твърдят

Певицата разбира мерките, но е категорична - браншът трябва да бъде подкрепен "Не може да ни оставят без никаква финансова помощ!" С тези думи ДесиСлава изрази безрезервната си подкрепа към всичките си колеги, както и към всички над 150 хил души, заети в бранша,които остават без работа след затварянето на нощните заведения