Адвокат на Цветан Василев задържан за пране на пари (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8320677 www.24chasa.bg
Лазар Карадалиев (на преден план, седналият на стола) е адвокат по делото "КТБ"

Двама негови колеги пуснати срещу гаранции от по 150 000 лв.

Един от адвокатите на бившия собственик на КТБ Цветан Василев е задържан за пране на пари. Лазар Карадалиев, който защитава банкера по делото за присвояването на близо 2,6 млрд. лв., е обвинен, че е лидер на престъпна група. В нея влизали още двама негови колеги и служител в адвокатска кантора. Карадалиев е оставен в ареста с решение на спецсъда от 17 март. То не е окончателно и може да се обжалва.

Карадалиев беше адвокат и на собственика на оръжейния завод “Емко” Емилиян Гебрев. По делото срещу него са обвинени и съдружниците му Стоян Стоянов и Ивайло Боев, които са негови партньори в кантората. Те са на свобода срещу гаранции от по 150 000 лв. Четвъртият обвиняем - Кирил Тодоров, е пуснат срещу 50 хил. Мерките за неотклонение на тримата са определени от специализираната прокуратура.

Според обвинението групата действала от 2014 г. Изпирането на парите ставало чрез контролирани от тях фирми, регистрирани на подставени лица у нас, както и в офшорни зони, разполагащи с открити сметки в български банки. Пълномощниците на тези дружества теглили или нареждали преводи по определени сметки на средства, придобити от престъпна дейност.

Кантората на тримата адвокати беше претърсена още в края на 2018 г. и разследващите иззеха документи. Тогава Иван Гешев в качеството си на зам. главен прокурор съобщи, че се разследва престъпна група за пране на пари, а в кантората бил намерен договор, от който ставало ясно, че част от трансакциите на пари са стигали до офшорни дружества на руски олигарх.

В началото на януари 2019 г. Карадалиев получи първо обвинение в пране на пари по разследване от 2017 г.

По същото дело в края на 2018 г. с обвинение се сдоби и Емилиян Гебрев. Според разследващите двамата прали пари на руския олигарх Константин Малофеев.

Срещу адвоката проверка започна и антикорупционната комисия, която в началото на годината внесе иск за конфискация на негово имущество в размер на 2,8 млн. лв. Мотивът - парите не били получени от адвокатската му практика.

Защитникът още от 2018 г. има обвинение, че е оказвал натиск върху Бисер Лазов, който е основен свидетел по делото срещу бившия собственик на КТБ. В съдебната зала Лазов разказа как след бягството на Василев от България в неговия кабинет се настанил Карадалиев. (2

 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Свидетели спасяват кримигероя Стефан Гевгелийски и разколебават тезата на обвинението по случая с убит по поръчка надзирател от софийския затвор! С този мотив защитата на сочения като лейтенант на боса Стефан Бонев-Сако поиска той да бъде освободен, научи "България Днес". Спряганият като "садист номер 1 на мафията" е зад решетките от 2017 г

Бърз като светлината е Къци Вапцаров, който прелита през столични булеварди с колелото си, видя зоркото око на "България Днес". Шоуменът не се притеснява от натоварения столичен трафик и ловко фучи около автомобилите, придвижвайки се в бус лентата. СНИМКИ: "България

Лае като куче, грухти като прасе и пее хита "Бел чао". Що е то? Верният отговор е изключително талантливият пагагал Джаро от София, който е хит в социалните мрежи не само в България, но и по света. Чудатата птица има десетки видеа в интернет, в които показва необикновените си умения. Последната му изява е изпълнението на римейка "Аз съм Джаро