НАП няма да запорира имоти и активи до 13 април (обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8327418 www.24chasa.bg

Менда Стоянова оттегли поправката си за авансовия данък

НАП няма да запорира имоти и активи до 13 април, докогато трае извънредното положение. Това са част от мерките, които са залегнали в последния вариант на закона за извънредното положение, гласувани от правната комисия в четвъртък.

Към края на заседанието, което трая до 21 часа обаче се разбра, че шефката на юджетната комисия в парламента Менда Стоянова е оттеглила предложението си авансовите вноски върху данък печалба да се начисляват върху данните за печалбата за 2018 г. Това се отнася както за компаниите, така и за едноличните търговци и за земеделските производители.

Според разчети на финансовото министерство приемането на отсрочката, която предлагаше Стоянова - вместо до 31 март данъкът да се внася до 30 юни, ще означава, че държавата ще отложи събирането на данъци в размер на близо 900 млн. лева, тъй като

част от

компаниите

вече са внесли

данъка

За миналата година приходите в държавния бюджет от данъка върху доходите на физическите лица бе 3,6 млрд. лв., а от корпоративни данъци - 2,8 млрд. лв.

След оттеглянето на предложението ще се приеме нов текст, според който аванвосите вноски да се начисляват върху прогнозната печалба за 2020 г., тъй като 2018 г. бе много силна за бизнеса и сега на практика той трябва да плаща високи данъци.  

Поправката засяга фирми с оборот до 3 млн. лв., които се издължават към хазната авансово два пъти в годината. От Асоциацията на индустриалния капитал вече се обявиха против това предложение. 

Отлагането на плащането на корпоративния данък до 30 юни

не предизвика

възторг

у бизнеса,

показа допитване на “24 часа”.

“Приветстваме идеята за удължаване на срока, но категорично сме против досегашната схема авансовите вноски на данъка да се изчисляват на база на предходната година. Защото на практика се плаща корпоративен данък за 2019 г. и предходната е 2018-а, а тя бе една от най-силните в икономиката”, каза изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов.

„Ние сега ще се окажем в положението на единствената държава в света, която вместо да намали данъка или да облекчи по друг начин бизнеса, точно сега да иска повече пари от него“, каза Иванов.
Това според него ще удари особено силно туристическия бизнес, тъй като 2018-та беше рекордна за него. Лошо ще се отрази и на добивната промишленост поради временната конюнктура и понижението на цените на много суровини през 2019 г. и в момента. „Те нямат печалби в момента, а трябва да платят на база на силната 2018 г., което е абсурдно. Да не говорим, че имат да плащат и концесионни такси“, каза Иванов.

В хотелиеро-ресторантьорския бранш също не са възхитено особено от идеята за отлагането на плащането на корпоративния данък от 31 март на 30 юни. „Да, те отлагат с три месеца плащането на данъка, но го изчисляват на база 2018 г., която в туризма беше много силна. И точно сега, когато нямаме печалби, ще трябва да плащаме повече“, каза пред „24 часа“ председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

„Нашият бранш е най-засегнатият. Ние сами се втурнахме да си помагаме, за да не си уволним служителите, правим групи за взаимопомощ и какво ли още не, така че нямаме време да следим кой какво предлага. Но отлагането на събирането на данъци не е помощ, това е просто отлагане“, реагира председателката на управителния съвет на Българската хотелиеро-ресторантьорска асоциация Вени Петрова.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На 73-годишна възраст легендарният треньор Люпко Петрович живее по-здравословно от всякога! В това се убеди лично репортер на "България Днес". Сръбският специалист, който за последно през миналата година води ЦСКА-София, е започнал редовни СПА процедури. Освен това е отказал цигарите и е намалил алкохола

На море семейно си изкарва почивката бившият депутат Добромир Гущеров, видя "България Днес". Милионерът е заедно със съпругата си, дъщеря си Мартина и нейния годеник, футболиста Димитър Евтимов, край морето. Преди да се отправи към плажната ивица, фамилията сяда в заведение край брега за чаша освежаващо кафе

Любопитна и провокативна реклама заснеха заедно най-сексапилната спортна репортерка в Италия Дилета Леота и голямата звезда на "Милан" Златан Ибрахимович. Двамата застанаха зад камерата в клип на популярна компания за индивидуални фитнес тренировки. За целта красивата италианка нахлузи боксови ръкавици и започна да удря плочките по корема на