БНБ задължи банките да си върнат 7-те милиарда лева от майките в чужбина (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8327479 www.24chasa.bg
Шефът на БНБ Димитър Радев

БНБ задължи всички банки, работещи в България, които имат “майки” в чужбина, да приберат обратно депозирани при тях пари. Разчетите показват, че ако бъде изпълнена мярката, ще увеличи ликвидността на нашата банкова система със 7 млрд. лв. - ресурс, който може да бъде полезен за реалната икономика в този кризисен период.

Това е една от мерките, които централната банка включи в пакета си за общо 9,8 млрд. лв. заради кризата, предизвикана от епидемията у нас. Потърсени за коментар, всички банкери отказаха с аргумента, че решения на централната банка не се обсъждат публично.

Пакетът на БНБ цели едновременно запазване на устойчивостта на банковата система и засилване на нейната гъвкавост за намаляване на негативните ефекти от ограниченията за гражданите и фирмите, произтичащи от пандемията, обясниха мотивите експертите на Димитър Радев.

Централната банка обяви още, че пълният обем на печалбата на банковата система ще бъде капитализирана, което означава, че банките няма да дават дивиденти и бонуси тази година. Ефектът от мярката ще е 1,6 млрд. лв.

В пакета е предвидена и отмяна на планираните за 2020 г. и 2021 г. увеличения на антицикличния капиталов буфер. Това означава, че банките няма да заделят гаранции за рискови заеми, а това на свой ред ще позволи в реалната икономика да влязат допълнително 700 млн. лв.

Наред с това БНБ прилага допълнителни мерки, с които гарантира безпроблемното функциониране на валутния борд, наличното парично обращение, платежните системи и банковия надзор. В съобщението си обаче от БНБ не уточняват какви са мерките.

Централната банка уверява, че следи много внимателно ситуацията и има пълната готовност да предприеме допълнителни мерки, ако се наложи. От БНБ призовават за въздържане от предложения за административни и законодателни решения, които могат да имат разрушително въздействие върху финансовата система на държавата.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Десетки обяви за намерени стотици регистрационни номера на коли се появиха в социалните мрежи. Това стана след страхотния порой, който се изсипа над София в понеделник вечерта. Улиците на много столични квартали се превърнаха в пълноводни реки, по които се носеха дори тежки коли. Много от автомобилите са останали без табели

Нова ефективна присъда от пет години затвор получи скандалната 68-годишна брокерка Анелия Танчева от Свищов. Наказанието й бе наложено от Районния съд във Велико Търново. Анелия Танчева в момента е в Сливенския затвор, където изтърпява друга присъда от три години за измами със земи за над 300 000 лева

В крак с последните модни тенденции е лорд Евгени Минчев, видя "България Днес". За лятната си разходка из столицата той заложи на прасковено сако и шал в същия тон. Визията на Минчев е завършена с бели кубинки и бял панталон, като акцент на обувките му са илюстрации на светкавици. Снимки: България