Бивш данъчен осъден за подкуп, вече не може да обжалва

https://www.24chasa.bg/novini/article/8329293 www.24chasa.bg
Върховният касационен съд се е произнесъл по делото окончателно.

Върховният касационен съд (ВКС) приключи дело за корупция срещу бивш данъчен от София. Георги Цветинов е осъден на 2 г. затвор условно. Присъдата е с 3-годишен изпитателен срок и е за поискан и взет подкуп. Тя включва и глоба от 2000 лв.

ВКС е потвърдил решенията на предните 2 инстанции по делото. Те предвиждат Цветинов, който е работил като главен инспектор по приходите, да бъде лишен от правото да заема контролна длъжност в държавни или общински служби в следващите 2 г.

Бившият данъчен е задържан на 1 март 2017 г., след като в чантата му за документи и лаптоп са намерени 1000 лв. Той е обвинен, че докато бил командирован в провинцията и проверявал магазин, е поискал 1500 лв. от Биляна Георгиева. Срещу парите обещал да не й състави акт за нарушение с касов апарат.

Според прокуратурата подкупът е бил поискан на 22 февруари 2017 г. Шест дни по-късно жената се срещнала с данъчния и пуснала в чантата му бял плик с 10 банкноти по 100 лв. или общо 1000 лв.

След минути  полицаите влетели в кабинета на служителя на НАП и го задържали. Впоследствие ставало ясно, че срещата му с Биляна е била записана и заснета със специални разузнавателни средства.

На 11 юни 2018 г. Георги Цветинов е признат за виновен от Окръжния съд в Благоевград. Прокуратурата внася протест срещу условната присъда с искане за ефективна от 1 г. затвор и глоба от 3000 лв. На 25 януари 2019 г. Софийският апелативен съд не изменя присъдата, а я потвърждава.

Защитата внася жалба и иска делото да бъде върнато за ново разглеждане или наказанието да бъде смекчено. ВКС обаче не намира основания за това. Той отказва да намали присъдата след преценка на всички отегчаващи и смекчаващи вината обстоятелства, включително и че Георги е бил "многократно награждаван държавен служител с 30-годишен стаж".

"Липсва очевидна диспропорция между наложеното наказание и обществената опасност на деянието", пише в мотивите на ВКС.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Водещата завършва висшето си по специалността В нова творческа сфера влиза водещата и бивша съпруга на продуцента Иван Христов Вихра Петрова! А именно астрология. Водещата, която преди дни навърши 44 г., следва по специалността и съвсем скоро да завърши, като с нетърпение очаква да започне практиката си

По случай 24 май, денят на българската просвета и култура, много граждани поднесоха цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методийй пред националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Снимка: България

По случай 24 май, денят на българската просвета и култура държавния глава Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова положиха цветя пред пред паметника на светите братя Кирил и Методий. Цветя поднесоха още кмета на София Йорданка Фандъкова, лидерът на БСП Корнелия Нинова както и много граждани. Снимки: България