Само 1% от учителите в София не успели онлайн

https://www.24chasa.bg/novini/article/8333467 www.24chasa.bg
ВАНЯ КАСТРЕВА

Съученици изключвали микрофоните на отличниците, за да се забавляват

В електронните часове почти нямало отсъстващи

Само 1% от всичките 12 700 учители в София не ползват електронно устройство и не са успели да се включат в първата седмица на масовото онлайн обучение. Това съобщи за “24 часа” Ваня Кастрева, началник на Регионалното управление на образованието в София.

Училища като СМГ, Националната природо-математическа гимназия, тази по електроника и още няколко помагали със съвети на останалите, за да влязат в час с е-обучението.

“При нас работят около 110 виртуални класни стаи. Изработен е предварителен график за часовете за деня. Когато учениците са предупредени за онлайн видеовръзка, се осъществява пряк контакт с учителите”, обяснява Диян Стаматов, директор на 119-о училище “Акад. Михаил Арнаудов”.

Следобед пък се дават задачите по физическо, изобразително изкуство, музика и предприемачество. Там обучението става с презентации и видеоуроци.

Най-малките най-много се забавлявали. В гимназията често уроците се превръщали в шоу - съученици се шегували с отличниците като им изключвали микрофона и те само си отваря устата.

Проблемите при онлайн обучението идвали отродители, които смятат, че децата им се претоварват. Някои искали да се учи само български и математика.

В дистанционната форма няма и отсъствия, разказа Диян Стаматов. В четвъртък от 1600 ученици не се включили едва 22-ма.

“От 6-7 години се готвим за този скок, сега го виждаме реално”, каза и директорката на 18-о училище “Уилям Гладстон” Величка Стойчева. Според нея за първи път има само положителна комуникация с родителите.

“Децата като че ли са имали нужда да си останат на спокойствие вкъщи и да не ги пресираме с паразитни команди като извади си тетрадката, оптимизира се 100% учебното време”, допълни Стойчева, в чието училище учат 2429 ученици.

След първоначалния проблем с “Школо” заради 50 пъти по-голямото натоварване учителите намерили втори вариант. Като средство за комуникация на най-малките избрали Viber. Започнали да използват и zoom. Така учителите в реално време преподавали. Ползват се безплатните ресурси на Khan academy и “Уча.се”, както и електронните учебници, които издателствата също пуснаха безплатно.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На 73-годишна възраст легендарният треньор Люпко Петрович живее по-здравословно от всякога! В това се убеди лично репортер на "България Днес". Сръбският специалист, който за последно през миналата година води ЦСКА-София, е започнал редовни СПА процедури. Освен това е отказал цигарите и е намалил алкохола

На море семейно си изкарва почивката бившият депутат Добромир Гущеров, видя "България Днес". Милионерът е заедно със съпругата си, дъщеря си Мартина и нейния годеник, футболиста Димитър Евтимов, край морето. Преди да се отправи към плажната ивица, фамилията сяда в заведение край брега за чаша освежаващо кафе

Любопитна и провокативна реклама заснеха заедно най-сексапилната спортна репортерка в Италия Дилета Леота и голямата звезда на "Милан" Златан Ибрахимович. Двамата застанаха зад камерата в клип на популярна компания за индивидуални фитнес тренировки. За целта красивата италианка нахлузи боксови ръкавици и започна да удря плочките по корема на