Борисов нареди да се осигурят медикаменти на хининова основа (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8333547 www.24chasa.bg
Бойко Борисов разговаря със здравния министър Кирил Ананиев.

С такъв препарат лекуват Кирил Домусчиев, министър Ананиев забрани износа им

Да се вземат всички необходими мерки за осигуряването на достатъчни количества медикаменти на хининова основа за българските граждани, разпореди премиерът Бойко Борисов на среща с Националния щаб, здравния министър и проф. Иво Петров, който ги информира, че лекарството “Хлороквин” влияе добре при зараза с коронавирус. (Виж долу.)

Веднага след това министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която забрани износа на лекарства на хининова основа.

Държавата вече се е свързала с всички български фармацевтични производители и те са декларирали готовност да започнат производството на медикаменти на хининова основа.

Освен това премиерът поддържал непрекъснат контакт с китайския си колега Ли Къцян, за да намерят възможности за внос от Китай на “Хлороквин”. 

В петък шефът на КРИБ Кирил Домусчиев, който е в болница с коронавирус, обясни по Нова тв, че е впрегнал контактите си за внос на голямо количество хлороквин фосфат, но призова и да се организира производството му.

“С това се третирам и аз. Това е един от продуктите, който се е доказал, и в момента е №1 във всички протоколи във Франция, Германия и Австрия за третиране на болни от коронавирус”, разказа Домусчиев.

Според вирусолога проф. Радка Аргирова “с препарата хлороквин (хлороквин фосфат) и с авагин (другото лекарство, за което има положителни доказателства, че повлиява на COVID-19), трябва да се опита с прилагането им, и то възможно най-бързо след приема в болница.

Проф. Иво Петров: Препаратът срещу малария намалява симптомите при коронавирус

Антималарийно лекарство “Хлороквин” има положителен ефект при пациенти с COVID-19. За това докладва пред премиера проф. Иво Петров от експертния съвет по кардиология към министъра на здравеопазването. 

Първите изследвания на ефекта му са започнали в Китай, обясни той. Последният доклад е от Франция и е публикуван в четвъртък. Данните в него са на база мета-анализ на 10 проучвания и показват че класическото антималарийно средство “Хлороквин” оказва намаляващ ефект върху силата на симптомите и скъсява периода за реконверсенция при инфекция с коронавирус.

“Имаме основание на базата на повече от 70-годишен опит с анитмаларийното средство “Хлороквин” да го осигурим за българското население”, каза още проф. Петров.

ВМА е задействала процедура за внос на лекарството

Военномедицинската академия вече е задействала процедура за вноса на лекарството хлорохин, което е за малария, но помагало за лечението и на COVID-19.

Това съобщи председателят на щаба ген. проф. д-р Венцислав Мутафчийски в петък.

“Хлорохинът не е разрешен за България и има специален режим за внос. Имаме връзка с дистрибутори. Заявката се активира от отделна болница. ВМА от онзи ден е задействана процедурата за посочения документ за внос. Лекарство се споменава в група с още 8 - 9 препарата, които са с положителен ефект, препоръчителен е от от Световната здравна организация. Разговаряхме с производители в България и сега се изяснява възможно ли е доставката на суровини за производство у нас. Но повечето суровини са от Китай”, обясни ген. Мутафчийски.

СЗО: Няма данни, че ибупрофенът вреди при COVID-19

Световната здравна организация (СЗО) и Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) излязоха със становища, според които няма доказани научни данни, които свързват използването на ибупрофен без рецепта с влошаването на COVID-19.

СЗО не застава зад становището срещу употребата на ибупрофен за облекчаване на симптомите на COVID-19. Организацията се консултира с лекари, лекуващи пациенти с COVID-19, и те не са запознати със случаи на каквито и да е отрицателни ефекти на ибупрофен, извън обичайните известни странични ефекти, които ограничават употребата му в определени популации.

Становището следва и насоките на Европейската агенция по лекарствата, че “понастоящем няма научни доказателства, установяващи връзка между ибупрофен и влошаване на COVID-19”.

Производителят на “Нурофен” - Reckitt Benckiser (RB), твърди същото.

Във Франция хлорохинът убил вируса при 18 от 24 пациенти

Лъч надежда в тежката ситуация в света. От няколко дни лекари от Марсилия тестват върху заразени с коронавирус и доброволци медикамент, който дава много окуражаващи резултати. Ръководител на проучването е проф. Дидие Раул. Той е сред 11-те експерти, които съветват президента Еманюел Макрон по въпросите на епидемията.

Лекарството “Плакенил” - едно от търговските наименования на хлорохина, е приложено на 24-ма пациенти. Това е медикамент против малария, познат на медицината от 70 г.

Шест дни след началото на експеримента само 25% от пациентите още носели вируса в себе си. Онези, на които той не е приложен, още са позитивни за КОВИД-19.

“Обикновено вирусът остава в организма около 20 дни. Всички, които умират от коронавируса, умират с него. Липсата на вируса променя радикално прогнозата за оцеляване”, казва доктор Раул. Според него ефикасността

се подсилва

допълнително

с антибиотик

от “Азитромицин”

Докато се очаква научна публикация по въпроса, и други френски болнични екипи са проявили интерес към марсилския протокол. За да може да бъде приложен той в практиката, правителството е поискало бързо разрешение, което е било получено за 24 часа - нещо безпрецедентно, обяснява министърът на здравеопазването Оливие Веран. “Ние сме готови да подкрепим окуражаващите резултати", казва Веран. Но все пак с уговорката, че те трябва да бъдат потвърдени по независим начин.

Новите експерименти ще бъдат осъществени пак в Марсилия, от различен екип, който е пожелал те да бъдат разширени. Този път ще бъдат проведени с много по-голям брой пациенти.

“За момента все пак нямаме научни доказателства дали това лечение наистина функционира”, презастраховат се френските учени.

В Китай хлорохинът вече е бил тестван върху повече от 100 пациенти, но впоследствие китайците са се отказали да го използват. Но още от февруари обнадеждаващите данни са известни на лекарите. Даже заразеният председател на КРИБ Кирил Домусчиевприема същия препарат в българска болница. Макар това все още да са начални експерименти поне 10 български лекари, които разговаря "24 часа" са силно обнадеждени. Защото въпросното лекарство е доказано успешно противовъзпалително средство, което отново показва ефективност. Най-радващото нещо е този препарат убива вируса. Макар лечението на дихателна недостатъчност да продължава по стандартния протокол, но при евентуално широко прилагане ще може да се спре заразата, макар че не е безспорно доказано, че хората се възстановяват напълно.

В същото време една от големите френски фармацевтични компании обяви, че е

готова да даде

милиони дози,

нужни за лечението

на 300 000 души

Проф. Раул пък разкритикува подхода да се изследват само заболели със симптоми. Според него не бива да има ограничения в тестването. Той не е привърженик и на карантината като метод за ограничаване на заразата. Марсилският професор смята, че вместо това трябва да бъдат диагностицирани и лекувани възможно най-голям брой хора.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане