В Китай отчетоха увеличаване на разводите заради коронавируса

https://www.24chasa.bg/novini/article/8336644 www.24chasa.bg
Китайско семейство прави гимнастика с бутилки вода, докато има забрана да напуска дома си заради епидемията. СНИМКА: РОЙТЕРС

 

Пандемията от коронавирус вероятно скоро ще отмине. Дали чрез откриването на ваксина, дали като повечето хора си създадат собствен имунитет, или пък просто заради затопляне на времето, но нещата дълго няма как да стоят в ступор.

И ако днес можем да се мобилизираме чрез излизане на балкона, за да пеем будещи националния дух песни или да ръкопляскаме на медиците, борещи се с непознатата болест, в близките месеци и години ще трябва да се справяме с емоционалните щети, които тази извънредна ситуация ни е нанесла. И определяща няма да е само скръбта по изгубените близки, а редица на пръв поглед несъществени неща, които в момента ни се случват, предупреждават психолози.

Едно от тях е принудителната изолация. Китай вече призна, че е регистриран скок на разводите в страната. Само в един офис са подадени над 300 молби през последните три седмици. Има град, в който са наложили лимит от 10 развода на ден, след като се стигнало да обработват по 14 заявления за разтрогване на брак дневно.

“Разводите се увеличиха в сравнение с времето преди епидемията. Младите хора прекарват много време у дома. Те са склонни да влизат в разгорещени спорове поради нещо дребно и бързат да се развеждат”, казва Ли Шиджуан, управител на брачния регистър в провинция Съчуан.

Възможно е обаче рязкото увеличение да се дължи и на факта, че държавните служби не са работили повече от месец. И така са се натрупали много желаещи, тъй като и преди епидемията от коронавирус в Китай се наблюдаваше скок на разпадащите се семейства и намаляване на раждаемостта. Обясняваше се със забавяне на икономическото развитие и липсата на финансова сигурност у младите хора.

Въпреки това много психолози по света предупредиха семействата да погледнат сериозно на времето, в което ще трябва да прекарат затворени, тъй като то може да изкара на повърхността неподозирани вътрешни конфликти. Особено ако се налага да се работи от вкъщи и да се гледат деца в продължение на седмици.

Австралийският професор по психология Леа Уотърс казва, че самоизолацията може да засегне критични компонента на психичното здраве като например чувство за самостоятелност, за свързаност с други хора и за компетентност. Тя обаче успокоява, че това може да се избегне при добра подготовка. “Бих предложила още в самото начало семейството да седне и да разработи договор за споделяне на времето и пространството. Обсъдете какво ще бъде най-голямото предизвикателство за всеки. Кои са силните страни на всеки, които могат да помогнат за избягване на кризисни ситуации”, съветва Уотърс в “Гардиън”. Тя подчертава, че е важно родителите да слушат какво казват децата и да са съпричастни към страховете им. Да им говорят истински за ситуацията, но по подходящ за тяхната възраст начин и да я поставят в контекст, като например им обяснят колко е важно сами да контролират личната си хигиена.

Успоредно с това семействата трябва да се опитват да се наслаждават на повечето свободно време заедно чрез игри, разпределяне на задачите от домакинството и осигуряване на достатъчно време всеки да си свърши задачите, за да няма изнервеност. Дори да се наложи да има повече екранно време от нормалното, това няма да бъде катастрофално, стига да действа забавно и разсейващо, а не само да се слушат новини за опасностите от епидемията. Търсенето на информация и съвети само от достоверни източници пък ще помогне да се преодолее тревожността и да се запази усещането за перспектива при възрастните, което е от ключово значение, дори да няма яснота колко дълго семейството трябва да остане в изолация.

Родителите трябва да са наясно, че разочарованието и скуката при децата могат да дойдат и когато не получават възможност да са физически активни. Затова е добре времето да се разделя на часови пояси за различни дейности, като задължително има време за спорт. Ако не обитават къща с градина, в която могат да скачат или да играят с топка, да започнат някакви тренировки на закрито. Може да е йога, аеробика или просто коремни преси. Важното е да има физическо натоварване, и то за всички членове от семейството. Ако могат да го извършват заедно, ще е още по-добре. В интернет вече има достатъчно идеи и курсове за спорт в домашни условия.

Уотърс предлага да се насърчат децата да си водят дневник за коронавируса, тъй като това е изпитание, което със сигурност ще остави отражение върху техните представи за живота. Дори само заради факта, че на някои от тях за първи път им се налага да учат дистанционно и онлайн, което ще е безценен опит, ако един ден животът отново възвърне бързите си обороти, както беше преди пандемията от коронавируса.

Друг критичен компонент на доброто психическо състояние е чувството, че си свързан с другите. Затова на технологиите трябва да се гледа като на наш приятел и да им се отделя време. Контактуването в социалните медии или по телефона ще бъде от решаващо значение не само за възрастните, но и за децата. “Те също са свикнали с високосоциална среда и ще искат да се свързват с приятели. Насърчете ги да го правят умно. По-големите могат да си организират чатове за споделяне на опит и съвети с приятели. При по-малките деца може да бъде насрочен график за видео разговори, в които участват и родителите”, обяснява Уотърс.

Според нея е много важно да се осъзнае, че това е необичайна ситуация и е възможно често някой да си изпусне нервите или да бъде кисел. Първоначално вероятно много хора ще са доволни, че им се удава възможност да забавят темпото, но скоро това ще започне да ги изнервя, защото личната им свобода е ограничена. Може да се стигне дотам, че да изпитват ярост просто по начина, по който някой от близките им пие чаша чай. Да открият непреодолими различия и сериозно да се замислят за раздяла. Затова е жизненоважно да останат заети и целенасочени. Ако професията е такава, че не позволява работа от вкъщи, създайте си такава. Подредете дома си, градината за лятото, отдайте се на занимания, за които никога не е оставало време. Може да е нещо съвсем елементарно, като например да се научите да плетете или играете на шах и табла. Подобни занимания действат много успокояващо. Включете и децата в готвенето. Така хем ще се разтоварите, хем ще ги научите да правят нещо важно за бъдещия си живот.

Не стойте по пижама, спазвайте ежедневния си график

За много хора работата от вкъщи може да изглежда сбъдната мечта, но психолозите предупреждават, че скоро настъпва отрезвяване. За голяма част от самоизолиралите се служители работният ден изведнъж става безкраен, тъй като не могат достатъчно да се концентрират и да се изолират от останалите членове на семейството. Започват да се измъчват, че не са достатъчно ефективни. Затова експертите съветват да се спазва график, какъвто е имало преди карантината заради коронавируса, включително да не се остава по пижама, неизбръснат или рошав. Дори да няма шанс да се видите с някой през целия ден, поддържането на приятен външен вид е част от положителната житейска нагласа.

Почивките за обяд и кафе също трябва да се запазят, тъй като е доказано, че те насърчават ефективната работа. Всъщност благодарение на тях сменяме гледната точка и намираме нужните отговори, казва Джули Моргенстърн, консултант по производителност на труда. Според нея е важно да се определят зоните у дома, в които не се работи. “Когато трудовият ден приключи, оставете настрана техниката и вещите, които сте използвали, и дори се преоблечете като знак, че вече сте преминали към личното си време. Ако не го правите и свързвате леглото с работното си място, много трудно ще заспите през нощта”, обяснява тя. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жанет Нейчева се хвали с връзка с Денис Теофиков Връзката плеймейтки – чалга певци явно се скрепява все повече. Съществен принос в това даде еротичната моделка Жанет Нейчева, която налази детето-чудо на попфолка Денис Теофиков. Жанет се похвали с опасната си близост с Денис, който се прочу с последната си песен, посветена на коронавируса

Мария прецака колежката си Алисия. Дали нарочно или без да иска, остава да гадаем. Звездата на "Пайнер" изпревари топ изпълнителката на конкурентната "Ара мюзик" за дует с един от любимите й партньор - Тони Стораро. Още в началото на март Алисия обяви, че е готова с парчето си с Човека-глас. "Новият ми дует е с Тони Стораро

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него