Конте: Затваряме Италия, това е най-тежката криза от войната досега (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8337077 www.24chasa.bg
Улиците на Рим са напълно безлюдни. СНИМКА: Авторката

В драматично обръщение към нацията в събота вечерта италианският премиер Джузепе Конте обяви, че до 3 април затваря всички нестратегически производства и дейности в Италия, „на фона на най-трудната криза, която страната ни познава от войната до сега”. Според Конте смъртта на много негови съграждани е като „болка, която се подновява всеки ден”. Премиерът обяви, че е наясно, че строгите мерки, пуснати в действие, са строги, но „че няма алтернативи. В този момент трябва да устоим, защото само така можем да се защитим”.

„Моторът на Италия забавя, но не спира”, допълни премиерът. Часове преди да обяви мерките за цяла Италия, решение за затваряне на фабриките беше взето от най-пострадалите от епидемията с коронавирус области Ломбардия и Пиемонт. През целия следобед в събота обаче кметове и губернатори от цяла Италия апелираха към премиера строгите мерки да се разпрострат навсякъде в страната.

21 март беше отбелязан като най-драматичният ден в досегашната битка с епидемията, тъй като бяха регистрирани нови 791 жертви (546 в Ломбардия), с което общият брой стана 4825. Броят на оздравелите за деня беше 943. Нови 4321 души за ден бяха заразените, с което в момента те са 42621 (без починалите и оздравелите). Общият брой надхвърля 53 000. Сред заразените са футболният треньор от „Милан” Паоло Малдини и синът му Даниел, както и човек от охраната на премиера. Самият Конте обаче показа отрицателна проба за коронавирус. В Рим 59 монахини в два манастира показаха положителни проби.

Джузепе Конте СНИМКА: Ройтерс
Джузепе Конте СНИМКА: Ройтерс

С новото затягане на мерките остават отворени единствено хранителните магазини, аптеките, болниците, общественият транспорт, вестникарските будки, редакциите, ще бъдат гарантирани банковите, пощенските и застрахователните услуги.

Добрата новина е, че на апелите на правителството за сформирането на специални медицински екипи за болниците в Северна Италия се отзоваха над 7220 лекари от цяла Италия. „Това е акт, продиктуван от любов и гордост”, каза министърът за регионалните въпроси Франческо Боча, според когото той се надявал, че на призива ще откликнат едва стотина медици. Според него правителството било буквално пометено от молби от цяла Италия на лекари от всякаква възраст, „които искат да заминат за фронта, защото това е фронт”.

В помощ на Италия пристигнаха и 52 медици от Куба, които ще отидат в зоната на град Крема.

В Ломбардия властите забраниха до 15 април спортуването и практикуването на физическа дейност на открито, това вече не може да се прави дори самостоятелно. Предвиждат се глоби до 5000 евро за хората, които се събират на открито. В Рим е възможно извършването самостоятелно на физическа дейност на открито само близо до жилището.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Анна Стефанова има идеята от 7 години, но я реализира покрай карантината Носителка на две корони за красота написа детска книжка! Мис България Европа 2017 г. Анна Стефанова успява да реализира мечтата си по време на карантината. "Идеята за детска книжка я имам от 7 години, но все не успявам да го направя

Водещата завършва висшето си по специалността В нова творческа сфера влиза водещата и бивша съпруга на продуцента Иван Христов Вихра Петрова! А именно астрология. Водещата, която преди дни навърши 44 г., следва по специалността и съвсем скоро да завърши, като с нетърпение очаква да започне практиката си

По случай 24 май, денят на българската просвета и култура, много граждани поднесоха цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методийй пред националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Снимка: България