Борисов към Радев след ветото: Внимавай, като си пожелаваш властта - ако я получиш, какво ще правиш? (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8340216 www.24chasa.bg
Бойко Борисов

Егоцентризъм, нападна ме в гръб, коментира Борисов

Цензура и риск "гладът да надделее над страха” видя президентът, не го питали и за армията

Историята показва, че който се заиграе така със страховете на хората, губи. Това коментира премиерът Бойко Борисов след наложеното от президента Румен Радев частично вето върху първия в най-новата ни история закон за мерките и действията по време на извънредно положение. Освен че върна два текста - за санкциите при разпространяване на фалшиви новини и за пределните цени на всички продукти, Радев критикува и разпоредбите за участието на армията.

Борисов призна, че изявлението на президента дошло много неочаквано за него. “Всеки ден съм му се обаждал какво правим, две срещи сме провели от неделя до днес”, разказа той и отчете, че това, което Радев говорил на общото им заседание в четвъртък, когато щабът и министрите начело с премиера отидоха да “Дондуков” 2, нямало нищо общо с думите му сега.

Въпросът защо се наруши обявеното примирие президент -премиер не е към мен, отсече той. Нападна ме в гърба, обясни Борисов. И допълни, че не е чул друг президент в Европа навръх кризата “да си нахейти правителството”.

Президентът Радев все пак спазил тона между двамата от последната седмица и се обадил на Борисов, преди да обяви, че връща закона.

Кредитът на доверие, който управляващите получиха, трябва да се използва рационално, а не да е прелюдия към безконтролно упражняване на властта, заяви Румен Радев в обръщението си, с което мотивира наложеното вето.

Липсата на кадри, оборудване и капацитет в здравната ни система и дефицити при организацията се компенсират с крайно рестриктивни мерки, които засилват напрежението и самата криза, смята той.

Атакуваният от Радев текст, въвеждащ глоби и затвор за разпространяването на невярна информация, свързана със заразата, ще бъде поправен, отсече два часа по-късно Борисов, който на свой ред направи изявление от Министерския съвет. Да сменят думата “невярна” с каквото искат, отсече той.

В този вид законът атакува последните остатъци от свободата на словото, няма дефиниция за невярна информация, мотивира се Радев. Експертите, журналистите и гражданите щели да бъдат принудени да си налагат автоцензура в момент, когато е нужна алтернативна позиция. “Тази норма може да бъде употребена за интерпретиране на всяко неудобно свободомислие”, предупреди държавният глава.

“Споделям убеждението, че в момент на тежки изпитания въоръжените сили са длъжни да помагат на обществото. Но когато им се вменяват функции за употреба на сила извън конституционните правомощия, следва да се търси максимален консенсус между всички отговорни институции, за да се минимизира рискът от злоупотреба, а не решенията да се вменяват само на една - изпълнителната власт”, е друга критика от изявлението на Радев. Освен това президентът изразява недоволство, че е игнорирана ролята му на върховен главнокомандващ.

Армията - само ако се наложи, и то за тилови действия - да подпомогне другите, защото тези, които подсигуряват мерките днес, ще отмалеят, обясни обаче премиерът. “Мъже в разцвета на силите си, с дисциплина - защо да не помогнат на народа си, но не пипаме, докато полицаите и жандармерията имат сили”, допълни той.

Никоя битка не е спечелена със страх. Тоталната блокада поражда повече проблеми, отколкото решава, заяви още Радев. Призова правителството да побърза с още мерки в подкрепа на най-слабите и най-засегнатите, защото “гладът ще надделее над страха и последствията рискуват да бъдат разрушителни”.

Да кажеш, че блокадата поражда повече проблеми, че за армията не те питали, е егоцентризъм, бе отговорът на Бойко Борисов. Мерките за подпомагане ще се разработят от най-добрите, резервът може и да се освободи, но е минала едва седмица. Сега важното е да останат пари за пенсионерите и за медиците, отвърна на тези критики той.

Не пожелавай властта, щото може да стане твоя и какво ще правиш, предупреди още министър-председателят държавния глава. Това е като “Не пожелавай жената на ближния си, щото може да стане твоя”, обясни Борисов и заключи, че в крайна сметка с подобна шега двамата трябва да излязат от създалото се напрежение след ветото.

Още в понеделник сутринта ще заседава правната комисия, през която първо трябва да мине върнатият закон. А следобед текстовете ще бъдат спешно приети наново и от пленарната зала. Парламентарната шефка Цвета Караянчева свика заседанието за 13 ч.