"Радио Китай": САЩ дължат обяснения по три въпроса на своите граждани и на света

https://www.24chasa.bg/novini/article/8341392 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

Напоследък някои американски политици многократно говориха за COVID-19 като за „китайски вирус", което предизвика недоволство сред международната общност. Думите „расизъм", „ксенофобия" и „търсене на изкупителна жертва" често се използват в критиките на европейски и американски медии срещу официален Вашингтон. Пораждат се все повече съмнения по отношение на САЩ и американското правителство дължи обяснение на своите граждани и останалите страни по три въпроса, пише "Радио Китай".

Първо, според последната оценка на Центъра за контрол на заболяванията на САЩ, в започналия от септември 2019 г. сезон на грипа над 30 милиона американци са заразени, като повече от 20 000 души са починали. Неотдавна директорът на центъра Робърт Редфийлд открито призна, че някои от починалите са били заразени с COVID-19, но остава открит въпроса колко са всички подобни случаи сред 20-те хиляди? Прикрили ли са властите на САЩ ситуацията с новия коронавирус, представяйки го като обикновен грип.

Ако съвестта на Белия дом е чиста, от там трябва незабавно да публикуват официални данни и да позволят на официални представители, експерти и учени, работещи в сферата на общественото здравеопазване директно да отговарят въпросите, дори може да поканят Световната здравна организация да изпрати екип да участва в разследване. Ясните обяснения по този въпрос са необходими не само заради настоящата епидемия в САЩ, но и за да станат ясни причините за смъртта на някои американци.

Вторият въпрос е защо през юли миналата година изненадващо бе затворен центърът на американската армия за разработка на биологични оръжия „Форт Детрик" в щата Мериленд? Това бе най-големият център за проучвания на биологически и химически оръжия в САЩ. Според „Ню Йорк Таймс", причината е липсата на достатъчно надеждна система за пречистване на отпадъчни води на лабораторията с най-висока степен за сигурност.

Малко след затварянето на центъра, в САЩ се появиха няколко случая на пневмония и подобни заболявания. Почти по същото време в САЩ избухна епидемията от H1N1. През октомври няколко американски органи организираха глобално учение за реакция в случай на епидемия под кодовото название „Събитие 201" (Event 201). През декември в град Ухан се появи първи случай на новия коронавирус. През февруари епидемията обхвана целия свят. От гледна точка на времето, тази серия събития изглеждат странно и възниква логичния въпрос, има ли връзка между тях?

И третия въпрос, по който Вашингтон дължи обяснение е защо в средата на февруари американското правителство обяви, че епидемията от COVID-19 не е сериозна, а по същото време няколко високопоставени политици на Комисията по разузнаване при Сената продадоха акции за милиони долари. Имали ли са вътрешна информация, която да ги е накарала да действат така, докато в същото време успокояваха обикновените граждани? Парите ли са били по-важни за тях или живота на хората?

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Световният номер две в тениса Рафаел Надал бе приятно изненадан за рождения си ден. Той навършва 34 години. Матадора получи като подарък от децата в школата си в Манакор торта. Тя бе във формата на корт. В четирите ъгъла имаше по една сладка тенис топка, а в средата бе запазения знак на Рафа. Децата му поднесоха сладкия дар преди тренировката му

Цветана Пиронкова сериозно работи за връщането си на корта. Освен неуморните тренировки, тя хвана ракетата и за снимка. Тенисистка №1 на България през този век позира за снимка, замахвайки с нея и вперен в бъдещето поглед. "Животът е такъв, какъвто го направим, винаги е бил и ще бъде", написа тя. Пиронкова обяви

На безкрайните опашки се нареди телевизионният продуцент Димитър Станчев. Създателят на супершоу "Невада" се опита бързо да придвижи документи, но струпването от хора на моменти го обезсърчаваше. Станчев носеше предпазна маска, въпреки че на открити пространства това не е задължително. Снимки: България