Над 120 дела срещу нарушители на карантината

https://www.24chasa.bg/novini/article/8343616 www.24chasa.bg
Прокуратурата само за седмица е завела 120 дела. СНИМКА: Архив

Завърнала се от Италия гостувала с двете си деца на сестра си, защото "не се били виждали от години". Обявиха за издирване пристигнал от Холандия, който пак искал да заминава

Прокуратурата е образувала повече от 120 дела за нарушаване на задължителната карантина, съобщиха от държавното обвинение.
Анализът на данните за последната седмица на петте апелативни района – София, Велико Търново, Варна, Бургас и Пловдив, показва, че най-често нарушенията се извършват от български граждани, на които след завръщането им от чужбина в страната, за срок от 14 дни е забранено да напускат домовете си.

Такъв бил случаят на жена от бургаския квартал „Зорница“, която след завръщането си от Италия в България, нарушила задължителната карантина. Тя заедно с двете си деца посетила сестра си, защото „не се били виждали от години“.

Жител на Исперих, който се върнал от Холандия, не бил открит на адреса, на който бил поставен под карантина. Това станало преди въвеждането на ограниченията за допускане само на неотложни пътувания между областните центрове.

Мъжът бил потърсен по телефона. Тогава обяснил, че се намира в свой имот до Тетевен и възнамерява отново да пътува за Холандия. Затова нарушителят е обявен за общонационално издирване.

Част от образуваните досъдебни производства за нарушаване на противоепидемиологичните мерки са срещу шофьори на тежкотоварни камиони, които след завръщането си в страната не изпълняват наложената карантина, а отново поемат зад граница, казаха от прокуратурата.

Образувани са  и досъдебни производства за предаване на неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога по време на извънредното положение във връзка с разпространението на COVID-19.