Защо проф. Коста Костов ще оглави бъдещия Медицински щаб

https://www.24chasa.bg/novini/article/8344404 www.24chasa.bg
Проф. Коста Костов Кадър: Би Ти Ви

Заради изключителното му ноухау и запазеното критично мислене

Премиерът Бойко Борисов обяви, че ще назначи проф. Коста Костов за ръководител на медицинския щаб, който за разлика от Националния оперативен щаб ще се разпорежда по чисто медицинските нареждания по време на епидемията.
Защо го направи?

Причините са няколко. Първата и най-главна, че Коста Костов е изключително добър лекар. При него като ръководител на белодробната клиника на Военна болница са лекувани хората с вирусен алвеолит, предизвикан от свинския грип. Това не е този корона вирус, но като резултат върху човешкия организъм се достига до същото както сега. Много тежко състояние, което води до дихателна недостатъчност. То може да бъде преодоляно, но с много ноухау. И въпросът не е само до техника, а до знания. Колко и кога да се подава кислород, така че пациентът да преодолее дихателната недостатъчност и организмът сам да пребори вируса. Създаде се едно впечатление, че у нас има проблем с апаратите за изкуствено дишане, но ако успеем да набавим, всичко ще бъде ок. Не е толкова просто. Трябва хора, които знаят какво да се прави. И най-подходящ да направи алгоритъм за лечение е Коста Костов, който цял живот работи бели дробове. Той самият споделя, че не виждал от седмица 4-годишния си син, защото работи много. Но колкото и много да работи той едва ли би се справил сам, затова е важно да има такъв щаб, в него да са хора, които много знаят и те изпращат инструкциите до лекарите, по които да се работи.

Венцислав Мутафчийски е най-добрият хирург в България, перфектен организатор, много умен и решителен човек, ако България успява все пак да забавя епидемията това е негова заслуга. Но за ноухауто на лечението трябва белодробен специалист.

Другата причина за избора на Коста Костов е, че той е дисидент - критично мислещ човек, който подлага на съмнение авторитети. Вероятно Бойко Борисов, който много разбира от хора е бил впечатлен точно от тези му качества. Костов даде няколко интервюта, в които развива много различни и критични тези. Всъщност Костов е освен белодробен лекар и журналист и писател. Преди десетина години той започна да издава списанието ИнСпиро, в което опитваше да съчетава въпроси на медицина с общо екзистенциални въпроси. Списанието бе истински интелектуален шедьовър, което много категорично се отличаваше в затъналата в баналност българска медийна среда.
Като възпитаник на Бургаската немска гимназия, Костов владее повече от добре английски език и винаги е бил на ти с най-напредничавото в медицината и обществознанието. Край списание ИнСпиро се образува и интелектуален кръг, в който освен прогресивни лекари попаднаха хора като Ивайло Нойзи Цветков.

С две думи Коста Костов е част от този интелектуален потенциал, с който българите винаги сме се гордели, когато казваме, че сме много умни и способни като народ.

Като бивш негов пациент мога да заявя, че освен грандиозно подготвен и с широк кръгозор, той има онази вътрешна човечност, която прави добрия лекар.