6894-ма без работа за 5 дни извънредно положение, но още няма вълна на уволнения (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8346168 www.24chasa.bg
Безработните могат да подават документи онлайн, вместо да се редят пред бюрата по труда.

Рекордът е 5220 души за ден преди 5 г.

3221 безработни си намерили работа между 16 и 20 март

6894 души са се регистрирали като безработни между 16 и 20 март - първата седмица на извънредни мерки в страната заради коронавируса. Това показва статистика на Агенцията по заетостта. В числото влизат и хора, които са се завърнали от чужбина и имат право на обезщетения и в България.

3221 безработни обаче са си намерили работа в същата първа седмица на извънредни мерки, показват още данните на агенцията.

16,6% от новите

безработни са от

преработващата

промишленост

Това е и най-голямата група на загубилите работата си, откакто у нас е въведено извънредно положение. Следват с 14,3% работещите в търговията и ремонта на автомобили, хотелиерството - 8%, и 7,3 на сто са от сектора на държавното управление.

“Увеличиха се от 750 до 1300 на ден регистрациите на безработни в рамките на миналата седмица, а в петък бяха 1301”, съобщи социалната министърка Деница Сачева пред bTV.

В тези данни обаче влизат и хора, които са останали без работа, преди коронавирусът да затвори временно фирми. Причината е, че хората имат 7 дни да се регистрират в бюрата по труда.

От началото на март в бюрата по труда са обявени общо 11 871 свободни работни места. Общият брой на регистрираните безработни към 20 март е бил 203 615, или с 635 души повече спрямо 20 февруари.

Статистиката показва, че всъщност все още няма вълна от останали без работа. Най-много безработни през тази година са регистрирани на 6 януари 2020 г. Тогава са били тройно повече - 3982 души. Рекордът през последните 10 години пък е поставен на 6 януари 2015 г., когато в бюрата по труда са се записали 5220 души.

Деница Сачева обясни, че паралелно с освобождаването на хора

се увеличава и

търсенето на

работна ръка

Много ресторанти минават към доставки и им трябвали служители.

Очакваме голям ръст на безработицата, имаме готовност през Оперативната програма “Развитие на човешките ресурси” да подпомогнем обезщетенията за безработица, увери социалният министър. А държавата предлага да плаща 3 месеца 60% от заплатата на заплашените от съкращение работници, останалите 40% обаче трябва да се покрият от работодателя. Парите ще се изплащат от фонд “Безработица”. Ако работодателят не успее да покрие своята част, ще трябва да върне сумата на държавата. “Средствата ще се превеждат на работодателя, а не на работника. Това за нас е огромен проблем. И сега има работодатели, които удържат осигурителни вноски на работниците си, но не ги превеждат в бюджета на осигурителната система”, обясни икономическият съветник на КТ “Подкрепа” Ваня Григорова.

А за да улеснят гражданите максимално,

бюрата по труда

работят на

онлайн режим

Досегашните срещи с трудовите посредници се замениха с консултантски разговори по телефона или по имейла. Така не е нужно безработните да ходят на място да се подписват всеки месец. От Агенцията по заетостта уверяват, че няма да се прекратява регистрацията дори ако хората не успеят да се свържат с трудовия посредник по време на извънредната ситуация. Заявление-декларация за нова регистрация може да се изтегли през сайта на агенцията. През портала на ДА “Електронно управление” пък може да се подаде заявление под формата на електронен формуляр.

Социалното министерство ще предложи и да се отворят защитени детски градини, където да се приемат децата на хората, които не могат да отсъстват от работа - лекари, полицаи, медицински сестри, пожарникари и др.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кафява мечка и нейните мечета, заснети в Централна Стара планина, показаха във видео от Дирекция "Национален парк Централен Балкан". Любопитното видео е озаглавено "Да живееш на високо" и проследява разходката на мечките из планината, като малките уверено се катерят по скалите и подскачат около едрия хищник

Треньор №1 на ХХ век на България Димитър Пенев представи биографичната си книга "Стратега" в Плевен. Човекът, извел националния ни отбор до четвъртото място на световното първенство в САЩ през 1994 година, беше уважен от кмета на града Георг Спартански и някои от легендарните спортисти на града - футболистът Пламен Гетов и баскетболистът Цветан

Жан-Клод Ван Дам е герой не само в екшън филмите, но и в живота. Холивудската звезда го доказа с последната си постъпка - успя да убеди институциите в България и Норвегия да спасят живота на 3-месечната Рая. Кученцето беше заплашено от евтаназия, защото се оказа, че е пристигнало в скандинавската страна с фалшив паспорт