Фалшива новина: у нас били 20, 25, 37 хил. американски войници. Истината: броят им е 0

https://www.24chasa.bg/novini/article/8346171 www.24chasa.bg
Европейският парламент разпространи в понеделник чрез профила си в туитър съвети как да се пазим от фалшиви новини, тъй като в моменти на кризи се наблюдава ръст на неистини.

Лъжата тръгва от сайта Hiddentruth на 15 март за учение, под чието прикритие щяла да бъде атакувана Русия

България пък била избрана за точката, откъдето това да се случи - препълнените бази били в Безмер и Ново село

Заразата обаче спря учение на САЩ в Германия, Полша и балтийските републики през април и май

Какво ще кажете за тия 20 000 американски войници, които са в Ново село - болни или са имунизирани срещу коронавирус? Излизат ли извън базата?

Собственик на квартален магазин в София използва в неделя опашката от двама-трима, за да разбере истина или лъжа е това, което постват във фейсбук негови приятели.

Фалшивата новина е горе-долу следната: Заразени с коронавирус или пък имунизирани - зависи от версията, 37 хил. американски войници пристигат в Европа под прикритието на учение. Очевидно за да воюват с Русия. И най-важното - България е избрана за плацдарм на атаката срещу Москва. Военните бази в Безмер и Ново село са препълнени. Въпросът е какво е здравословното състояние на тези 20 хиляди, 25 хиляди или дори 37 хиляди въоръжени американци.

Първоизточник на лъжата е сайтът Hiddentruth и тя обиколи доста стени във фейсбук от 15 март насам. А в офлайн вариант вече се обсъжда и на живо, като се дообогатява с версията, че България е най-важната точка, откъдето ще започне войната на САЩ срещу Путин.

В първата версия пък точката бе Италия.

Публикацията Нещо става в Италия. Димна завеса ли е коронавирусът на въпросния сайт първоизточник Hiddentruth вече е свалена. Там в продължение на дни тя е съжителствала с други изключително добре скрити истини като това, че Лейди Гага е продала душата си на дявола, че НАСА крие град на Луната и извънземни в дупки на Марс, украинка рептил и пр.

Сайтът Hiddentruth не е публикувал нито име на издателя си, нито каквито и да било контакти на екипа, който го списва. Според търсачката who.is той е регистриран през услугата godaddy, която позволява собствениците на домейни да остават анонимни. Става ясно само, че

човекът,

регистрирал

домейна,

е от Бургас.

В публикацията се задават драматично и многозначително въпроси като: За какво 37 000 въоръжени войници от САЩ са в Европа? Може би за да помогнат на държавите да спрат този “опасен” вирус? Абсолютно не!!!

Авторитетната агенция Ройтерс съобщи в понеделник, че планираното учение “Европейски щит”, което трябваше да бъде най-голямото военно учение на САЩ и НАТО на територията на Европа за последните 30 г., е отменено. Това учение обаче трябваше да се проведе

през април и май

на територията

на Германия,

Полша и

балтийските

републики

Не в България, а само в тази част на Европа. Да, в тренировките “Защитник Европа 20” трябваше да вземат участие действително 20 хиляди американски войници и 33 000 броя военна техника

Армията на САЩ спира прехвърлянето на военнослужещи и оборудване в Европа заради епидемията. От януари досега САЩ действително са изпратили към Германия, Полша и балтийските републики 6000 войници и 9000 единици бойна техника.

“Здравето, безопасността и готовността на нашите военни, цивилни и роднини са наша първостепенна грижа”, се казва в изявление на американската армия, цитирано от Ройтерс. Най-вероятно учението не просто е отложено, то няма да се проведе въобще заради заразата.

Както се вижда от информацията на Ройтерс, учението няма нищо общо нито с Италия, нито с България.

Нещо повече, според неофициална информация на “24 часа” от високопоставени военни в момента

на територията

на България

няма нито един

американски

войник

Заради коронавируса са прекратени всякакви съвместни учения в базата Ново село. А тя практически е затворена в момента.

САЩ са отменили и всички други учения, предвидени за тази пролет, потвърдиха от военното министерство. Те са уведомили писмено българската страна, че не се предвиждат обучения в Ново село.

Първата съвместна подготовка за тази пролет трябваше да започне в началото на май. За тогава бе планирано учение на военни полицаи от България и САЩ. От американска страна в него трябваше да участват подразделения от Националната гвардия на щата Тенeси, и то стотина души. Тя обаче в момента помага на полицията в САЩ в борбата срещу коронавируса. Отложени са и съвместните подготовки, планирани за юни.

Ако продължим с

откровените

глупости на

Hiddentruth,

ще видим как

сайтът внушава

опасността,

че докато заглавия, предавания и социални медии в Италия са залети с глобалната тема за коронавирус, онези 20 000 американски войници вече се разполагат на 7 европейски летища и се присъединяват към други 10 000 войници, които вече са се окопали в Европа, заедно със 7000 други войски от различни европейски страни.

Ето така се стига до внушителнта цифрата от 37 хиляди военни. Как обаче голяма част от тях са се оказали в България, няма детайли в лъжливата информация.

Информирали ли са гражданите за какво става въпрос? Очевидно не!, загрижен е сайтът Hiddentruth, чийто домейн, както вече ви обърнахме внимание, е регистриран от човек от Бургас.

Задавайки почти риторични въпроси, сайтът стига до най-важния си извод, че причината за маневрите е хипотетичната заплаха за САЩ и Европа - Русия.

Но измисленият сайт Hiddentruth е получил информация от американски офицери, че

тези войници са

напълно здрави,

така че е

напълно

възможно вече

да са

имунизирани

срещу

коронавирус

И тъй като сайтът Hiddentruth е защитник на свободата на словото, се възмущава защо 95% от медиите мълчат за това. А пък Тръмп, който забранил на цивилните американци да влизат в Европа, разрешил на американските войници да се разхождат с пушки из Стария континент.

И с една дума “явлението коронавирус” е полезен инструмент за разсейване и подготовка за нещо по-важно, което трябва да се случи. Това в случая няма нищо общо с борбата срещу вируса. И така нататък с всички глупости на този сайт, който отгоре на всичко призовава журналисти, политици и граждани да разгадават какво става зад “димната завеса коронавирус”, защото нещо се случва и това не е теория на конспирациите, а геополитически факти.