Ковид-19 ще има катастрофален ефект върху икономиката на САЩ, смята американски експерт

https://www.24chasa.bg/novini/article/8347096 www.24chasa.bg
СНИМКА: "Радио Китай"

Разпространението на пандемията от COVID-19, която постави под домашна карантина 100 милиона американци, ще има „катастрофален краткосрочен ефект" върху икономиката на САЩ, заявява в интервю за агенция „Синхуа" американският експерт Едуард Олдън, член на Съвета за външни отношения, предава "Радио Китай".

„През второто тримесечие е възможно да станем свидетели на 30 процентно свиване на икономиката. Продължителността на възстановяването ще зависи както от напредъка на ситуацията с вируса, така и дали много бизнеси няма да се окажат изправени пред фалит в следващите няколко месеца", казва той.

Американската икономика се движи основно от разходите на потребители за стоки за бита, ресторанти, хотели, спортни дейности, концерти и други подобни, но в момента много от тях са прекратени, добавя Олдън, посочвайки, че епидемията ще има „същия разрушителен" ефект и върху световната икономика. „Независимо от предупрежденията, светът се оказа неподготвен за това. И всички ще платим висока цена. С няколко изключения като Япония, Южна Корея, може би Китай ако успее да ограничи вируса, всички големи икономики разчитат на стратегията на затваряне на икономиките си, за да предотвратят разпространението на болестта", смята Олдън.

„Това ще има ефект на домино по света и ще бъде особено лошо за новите икономики, които разчитат на износа към развитите страни. Много е възможно да се стигне до финансова криза в редица нови икономики", казва още Олдън.