Спад в броя на болните в Италия: властите приканват към предпазливост

https://www.24chasa.bg/novini/article/8347635 www.24chasa.bg
Спад в броя на болните в Италия: властите приканват към предпазливост СНИМКА: Ройтерс

Италианските здравни власти призоваха днес хората в страната "да не си правят илюзии" във връзка с намалелия брой нови болни от Ковид-19 на полуострова вчера и приканиха населението да спазва нормите за сигурност повече от всякога, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Не бива да си правим илюзии заради едно малко понижение", заяви президентът на Висшия институт по здравеопазването Силвио Брусаферо в ефира на "Раи радио 2".

По официални данни от снощи новите случаи са спаднали на 4789 срещу 6557 в събота. За едно денонощие в Италия са регистрирани 601 нови смъртни случая - тук също има спад. Починалите от коронавирус в страната от началото на епидемията са общо 6077.

"Трябва да проучим данните много внимателно. Нека изчакаме още няколко дни, за да разберем каква е тенденцията, навлезли сме в една много важна седмица", каза Брусаферо и призова своите сънародници да спазват нормите за сигурност, за да избегнат заразяване с вируса.

"Неправилното поведение днес ще доведе до последици в близките две седмици", а строгото спазване на правилата със сигурност ще намали броя на новите заразени във всички региони, отбеляза той.

Огромното мнозинство италианци изглежда са приели и спазват вече ограниченията, показват пустите улици на големи градове като Милано и Неапол, Рим и Флоренция - нещо "твърде различно от тълпите по плажовете и в парковете допреди две седмици", отбелязва АФП. По данни от анкета, публикувани през уикенда от италианския в. "Република", 94 на сто от запитаните смятат за "положителни" и дори "твърде положителни" мерките на изпълнителната власт - от затварянето на училищата и ограниченията в движението на хора до спирането на търговската дейност. /