Адвокат и журналист в Медицинския съвет, натискат щаба за бързи тестове (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8348688 www.24chasa.bg
Проф. Коста Костов СНИМКА: Правителствената информационна служба

Адвокат и журналист също са членове на медицинския съвет срещу коронавируса, който премиерът Бойко Борисов възложи на пулмолога Коста Костов да състави.

„Лекарите нямат намерение да крият истината. Държавата прави всичко необходимо, но здравната ни система няма ресурс да се справи с епидемия като в останалите държави“, обяви Костов на представянето на съвета.

Освен него в новия орган, който ще се нарича МЕС, влизат:

Адвокат и журналист в Медицинския съвет, натискат щаба за бързи тестове (Видео)

- Проф. Радка Аргирова – вирусолог от Токуда

- Проф. Галина Кирова – специалист по образна диагностика от Токуда

- Проф. Северина Поповска – патолог от МУ Плевен

- адвокат Мария Петрова – специалист по медицинско право

- д-р Цветеслава Гълъбова – психиатър

- доц. Атанас Мангъров – началник детска клиника в инфекциозна болница София

- доц. Васил Велчев – кардиолог, УМБАЛ Св. Анна

- доц. Любомир Киров – джипи, преподавател в медицинския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“

- проф. Георги Момеков – фармаколог, МУ София

- д-р Валентин Павлов – зам.-шеф на зъболекарския съюз

- Проф. Николай Младенов, анестезиолог Токуда

- доц. Росен Калпачки – невролог, Св. Анна

- д-р Александър Симидчиев – пулмолог, МВР болница

- Константин Вълков, програмен директор Дарик радио.

Медицинският съвет няма за цел да влиза в конфронтация с националния оперативен щаб, гарантира ръководителят му Коста Костов. Целта на съвета била да даде препоръки за диагностика и лечение на КОВИД-19.

Още на първата си пресконференция обаче новият орган атакува щаба заради липсата на бързи тестове за установяване на коронавирус. На няколко пъти ген. Венцислав Мутафчийски и останалите членове на щаба обясниха, че тези тестове са неточни.

„Има хора, на които при тестване с ползваните в момента PCR тестове не се открива нищо, защото те не излъчват вируса в околната среда. За да се установи, че са били болни трябва да се направи серологично изследване. Заради това сега много от контактните влизат в графата отрицателен. В момента на практика не знаем къде сме заради липсата на такива тестове. В Южна Корея са направени 190 хил. теста, в Германия на ден по 20 000 теста. Няма как да са тези бавни референтни тестове. Ние в момента използваме тестове за потвърждаване на инфекцията. Независимо от мнението на щаба трябва да положжим усилия това тяхно мнение да бъде променено“, заяви доц. Атанас Мангъров.

Медицинският съвет ще изготви алгоритми за ползването на бързите тестове, казаха пък Коста Костов и проф. Радка Аргирова.

„Алгоритъм е нещо по диагностиката, от което се чувства огромна липса в цялата страна. Искаме да съдържа кога, какви тестове, каква интерпретация, какво се прави след първия резултат и какво се прави с пациента“, каза още Аргирова.

Зам.-здравният министър Бойко Пенков пък обяви, че в България има 900 инфекциозни легла в отговор на призивите на шефа на щаба ген. Мутафчийски, че капацитетът на „Пирогов“ и ВМА да настаняван пациенти с коронавирус се изчерпва.

МЕС ще направи и упътвания за лекариите как да действат, така че да не са правно уязвими и да няма дискриминация на пациенти, обясни адвокат Мария Петрова. Тя е създателка на първата кантора по медицинско право у нас, една от отличените в кампанията "Вдъхновителки" на 24 часа и mila.bg

България трябва да осигури запас от хининови лекарства, но те трябва да се ползват само на подбрани пациенти, препоръча пък фармакологът Момеков. „Това са лекарства със страшно много странични ефекти, които могат да се проявят месеци след преустановяване на терапията“, заяви той.

„Ако нашето мнение се различава от това на щаба, то не е търсене на конфронтация. Не съм тук да влизам в конфронтация с началника на щаба. Това са лични битки. Тук съм да помагаме на щаба. Заровили сме всички томахавки“, заяви в края на брифинга Коста Костов.

Всички имаме нещо неидеално зад гърба си, защити той пък представителя на зъболекарите Валентин Павлов, срещу когото има съдебно дело за смъртта на пациент.

„Забелязва се значително увеличаване на тревожните разстройства и паническите кризи. Разработваме алгоритъм как хората да си помогнат сами преди да стигнат за специалист. И какво да направим за работещите на предния фронт срещу бърнаут“, обясни пък д-р Гълъбова.