Мутафчийски: 16 с коронавирус са потвърдени днес (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8350873 www.24chasa.bg
ген. Венцислав Мутафчийски

И в Стара Загора има вече заразени с коронавирус и те са двама. 16 са новите случаи, които са потвърдени днес, но се чакат резултатите от още тестове. Така в страната заразените с коронавируса общо стават 218. Данните обяви шефът на националния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Нови случаи има в София - 7, в Плевен, Варна и Добрич - по 1. В Пазарджик са 4-ма. Трима са болнични служители в болницата в Пещера.

Добро е състоянието на седемте деца в София. Едно дете е във фибрилно състояние и едностранна пневмония, чиято майка е приета с доказано заболяване на коронавирус. Децата засега оправдават тенденцията и статистиката, че леко прекарват.

Няма пациент в тежко клинично състояние, каза ген. Мутафчийски. Имало обаче цяло семейство болни - майката била с двустранна пневмония, но бащата и двете деца - на 4 и 8 г., както и сестрата на майката, почти нямали оплаквания.

Мобилизация като военна вече няма у нас, има доброволен резерв, който е съставен от немедицински лица, затова призовахме да се отзоват такива, които да помогнат да преведем Инфекциозна болница в бойно състояние, ако използваме тази терминология, обясни ген. Мутафчийски.

Той обясни, че легла има. Във ВМА има 21 болни и още толкова с изразена клинична картина, а 49 души са под карантина вкъщи и ги наблюдават ежедневно с визитации по телефона или онлайн.