Нов убиец се появи в Китай: хантавирус (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8351247 www.24chasa.bg

Симптомите приличат на грипа и на КОВИД-19

Мъж от провинция Юнан в Китай почина от хантавирус в понеделник и това предизвика паника в социалните мрежи в цяла Източна Азия.

Този тип вируси се предават от гризачи на хора. Заразяването може да стане чрез консумиране на замърсена с миши изпражнения храна и при досег с повърхност, изцапана от гризачи, по пътя ръка - уста, нос, очи. Заразата не се разпространява по въздушно-капков път и предаването между хора е изключително рядко.

Докато пътувал с автобус от селото, където живеел, към работното си място в провинция Шандун, заразеният китаец се почувствал зле и се обадил на спешна помощ. Линейка го откарала в болница, където той починал, разкри китайското издание “Глоубъл таймс”. Незабавната аутопсия показала, че мъжът е бил заразен с хантавирус.

В автобуса пътували още 32-ма души. На всички е направен тест и резултатите се очакват.

Хантавирусите са известни от повече от половин век, като случаи на заболели има в Китай, Корея, САЩ, Аржентина, Северна и Западна Европа. Има данни, че те са били сред основните причинители на смърт през Средновековието. Миналата година в Русия и САЩ бяха регистрирани по няколко случая.

Хантавирусите имат инкубационен срок от 4 дни до две седмици. Симптомите доста приличат на тези на грипа и на КОВИД-19. Сред оплакванията на пациентите са висока температура, главоболие, мускулни болки, коремна болка, замаяност, втрисане, гадене, повръщане, диария. Заболяването обаче е по-тежко от грипа и КОВИД-19 и ако се остави без лечение, смъртността достига 38%.

Има множество различни видове хантавируси, като преносител на всеки е определен вид гризачи. Типичните за Китай, Азия и Европа могат да причинят хеморагична треска и отказ на бъбреците. Пренасяните от гризачите в Америка пък водят до хантавирусен белодробен синдром.

Междувременно стана ясно, че в Китай са регистрирани 78 нови случая на коронавирус, като 77 от тях са внесени от чужбина. Въпреки това здравната комисия в провинция Хубей обяви, че ограниченията за пътуване във и извън района ще бъдат премахнати на 25 март. Отмяната на ограниченията изключва засега град Ухан, първоначалния епицентър на заразата, но и там се очаква карантината да бъде вдигната на 8 април.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Група ентусиасти любители на българските и традиции показаха нагледно в социалните мрежи как трябва да се играе хоро спазвайки необходимата дистанция между участниците. Видео: Facebook / Христо

Очаквания пик на COVID-19 според всички експерти се очаква да настъпи в България през следващите 2-3 седмици. Състоянието на болниците и отделенията в страната, които ще трябва да приемат нарастващия брой заболели обаче буди силна и оправдана тревога. Снимки на хора публикувание в социалните мрежи от инфекциозните отделения във Видин и Велико

Вносът на боклуци у нас продължава и по време на карантината, наложена заради разпространението на епидемията от коронавирус, съобщават от предаването "Господари на ефира".  Противно на очакванията ограничаването на придвижването в страната да спомогне за изчистването на въздуха, се оказа, че нивото на замърсяване в България отново е над нормата