ЕП е загрижен от подготвяните законодателни промени в Унгария

https://www.24chasa.bg/novini/article/8351928 www.24chasa.bg
Залата на Европейския парламент Снимка Ройтерс

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент изрази днес загриженост от разширяването на мерките и предложените промени в наказателното право в Унгария за пресичане на епидемията от Ковид-19.

Евродепутатите призовават Европейската комисия да прецени дали предложените мерки съответстват на основните ценности на ЕС, се посочва в съобщение на ЕП.

Всички държави в ЕС носят отговорност за спазването и защитата на основните права, върховенството на закона и демократичните принципи, дори в трудни времена, заявява парламентарната комисия. След последните събития в Унгария, с опитите на правителството да разшири изпълнителната си власт, за да управлява с укази, докато страната остава в "състояние на опасност", председателят на парламентарната комисия Хуан Лопес изрази загриженост.

Наясно сме, че държавите в ЕС са отговорни за защитните мерки в тези трудни времена, но винаги трябва да осигуряват и защитата на основните права, върховенството на закона и демократичните принципи, добавя той.

Унгарското правителство внесе вчера законопроект, който, ако бъде приет, ще разреши на изпълнителната власт да управлява с укази. Въпреки че унгарският парламент не одобри предложението, управляващият съюз между ФИДЕС и Християндемократическата народна партия все още може да прокара законопроекта през парламента следващия вторник със своето мнозинство от две трети, се посочва в съобщението.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Група ентусиасти любители на българските и традиции показаха нагледно в социалните мрежи как трябва да се играе хоро спазвайки необходимата дистанция между участниците. Видео: Facebook / Христо

Очаквания пик на COVID-19 според всички експерти се очаква да настъпи в България през следващите 2-3 седмици. Състоянието на болниците и отделенията в страната, които ще трябва да приемат нарастващия брой заболели обаче буди силна и оправдана тревога. Снимки на хора публикувание в социалните мрежи от инфекциозните отделения във Видин и Велико

Вносът на боклуци у нас продължава и по време на карантината, наложена заради разпространението на епидемията от коронавирус, съобщават от предаването "Господари на ефира".  Противно на очакванията ограничаването на придвижването в страната да спомогне за изчистването на въздуха, се оказа, че нивото на замърсяване в България отново е над нормата