50 000 са вече заразените с коронавируса в САЩ, починали са 600

https://www.24chasa.bg/novini/article/8352131 www.24chasa.bg
Ню Йорк, Снимка: Ройтерс

Починалите от коронавируса в САЩ днес са 600, а официално огласените случаи на Ковид-19 са близо 50 000, сочат данните на университета "Джонс Хопкинс", смятани за много надеждни, предаде Франс прес.

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията, от своя страна, съобщават за общо 44 183-ма заразени, с 10 779 повече от предишното преброяване, и за увеличение на смъртните случаи със 144 до 544, посочва Ройтерс. Случаи на коронавируса са регистрирани във всичките 50 щата и в окръг Колумбия. Общият брой не включва заразените сред репатрираните граждани от Ухан, останалата част на Китай и Япония.

Данните на Центровете не отразяват непременно случаите, докладвани от отделните щати, отбелязват Ройтерс и БТА.

САЩ се нареждат трети по брой регистрирани случаи на зараза след Китай и Италия. Повечето от смъртните случаи са в Ню Йорк, превърнал се в епицентър на епидемията от новия вирус в САЩ.

Губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо заяви днес, че в щата се наблюдава удвояване на потвърдените случаи на коронавируса на всеки около три дни. Той подчерта, че в щата Ню Йорк сега има над 25 000 случая, което е близо 10 пъти повече от потвърдените случаи в Калифорния, вторият най-засегнат щат.

Според Куомо това високо равнище на заразяване означава, че епидемията може да достигне връхната си точка в рамките на 14 до 21 дни, тоест по-рано от предвиденото, което прави още по-спешна нуждата от доставка на медицинско оборудване, начело с респираторите, за които Ню Йорк настоява пред федералното правителство от дни.

Щатът с близо 20 милиона жители разполага в момента с близо 10 000 респиратора, но ще са му нужни поне още 30 000, за да се справи с очаквания приток на хора в болниците. Щатските власти смятат също, че ще са необходими и повече допълнителни болнични легла от първоначалните прогнози. Според тях ще са нужни още 140 000 легла.