Маринов: Достъпът до трафични данни е само в случаите на отказана или нарушена карантина

https://www.24chasa.bg/novini/article/8352254 www.24chasa.bg
Младен Маринов Кадър: БНТ

Министърът на вътрешните работи отхвърли твърденията, че полицията получава безконтролен достъп до телефони и интернет връзки със закона за извънредното положение.

Младен Маринов увери в ефира на БНТ, че текстовете засягат достъпа до трафични данни само в случаите на отказана или нарушена карантина.

"Това се прилага само за локализиране, ако той се отклонил от карантина и естествено става по процедурата, която минава през съдия. Няма опасност да се злоупотреби с неприкосновеността на личността и свободното придвижване.

Това се отнася към лица, които с безотговорното си поведение застрашават останалите. Има образувани над 130 досъдебни производства срещу лица, които нарушават наложената им карантина. Наказанието не е малко - до 5 години лишаване от свобода и от 10 до 50 хиляди лева глоба", посочи Маринов.

Той заяви още, че не случайно мярката за въвеждане на КПП-та за затягане контрола върху разпространението на коронавируса е била приложена в събота и неделя. Новата декларация, разпространена днес от МВР, трябва да бъде предоставяна при преминаването през въпросните пунктове.

"Оказва се, че голяма част от населението не си е променило настоящия адрес. С оглед да не се предизвикат опашки за промяна на тези адреси, ние въведохме в тази декларация "местопребиваване", посочи той.

Министър Маринов поясни, че декларацията се попълва собственоръчно. Достатъчен е подпис на декларатора и декларацията се предоставя на полицейския орган. Журналисти и адвокати могат да преминават със служебни карти.

Работодателите трябва да дадат удостоверителен документ, че въпросният гражданин е на работа при тях.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Група ентусиасти любители на българските и традиции показаха нагледно в социалните мрежи как трябва да се играе хоро спазвайки необходимата дистанция между участниците. Видео: Facebook / Христо

Очаквания пик на COVID-19 според всички експерти се очаква да настъпи в България през следващите 2-3 седмици. Състоянието на болниците и отделенията в страната, които ще трябва да приемат нарастващия брой заболели обаче буди силна и оправдана тревога. Снимки на хора публикувание в социалните мрежи от инфекциозните отделения във Видин и Велико

Вносът на боклуци у нас продължава и по време на карантината, наложена заради разпространението на епидемията от коронавирус, съобщават от предаването "Господари на ефира".  Противно на очакванията ограничаването на придвижването в страната да спомогне за изчистването на въздуха, се оказа, че нивото на замърсяване в България отново е над нормата