Проф. Костов: Ще предложим критерии за бързите тестове за коронавируса

https://www.24chasa.bg/novini/article/8352600 www.24chasa.bg
Проф. Коста Костов Кадър: Би Ти Ви

Не искам да допуснем да има пик на заболяването от коронавирус. Ще предложим критерии, по които да се използват бързите тестове, заяви пред Би Ти Ви проф. Коста Костов, шеф на Медицинския експертен съвет, назначен от премиера.

11 медици са заразени, моята битка е и за моите колеги, добави той.

Мненията ни с оперативния щаб не се различават, ние имаме допирни точни. Трябва ни още малко, за да доближим мненията си, имаме съвсем леки разминавания, каза професорът.

Ще предложа на правителството да излъчим двама представители да се срещнат с представители на щаба, за да изяснят тези малки разминавания в мненията. Ще направя всичко възможно да стопя всякакви опити за конфронтация, каза проф. Костов.

"Битката е обща, всички трябва да излезем победители, дори ако трябва да търпим удари", каза той.

Според Костов успешните страни прилагат по-широко тестовете, но при използването им трябва да има строго диференциране.

Той увери, че между него и шефа на оперативния щаб ген. Мутафчийски няма конфронтация.

"В миналото между нас имаше една битка, от която и двамата излязохме победители. Аз имам свойството да прощавам. Сега сме в друга мъжка битка и тя изисква да сме заедно, каза проф. Костов.

Щаб означава ръководя, действа, нашето е съвет. Ще даваме съвети и експертиза по отношение на терапевтичните методи, не решения. Решенията ги взема правителството и евентуално щабът, каза той.

Проф. Костов обясни още, че тестовете за коронавирус не са диагностични, а скринингови. За да разберат хората разликата между тях, експертът сравни бързият тест с метла, а PSR - с прахосмукачка.

"Ако раздробиш една бисквитка и я пуснеш на земята, метлата е бързият тест, а прахосмукачката е PSR теста. С нея обираш всичко, а с метлата едрите парчета, но после можеш да кажеш кой да бъде тестван и кой да си отиде вкъщи", поясни проф. Костов.

Според Костов усложненият от заболяването, причинено от коронавирус, са тежки, но не са толкова много.