„Радио Китай": САЩ всяват раздор между Китай и другите страни

https://www.24chasa.bg/novini/article/8352778 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

Неотдавна американският новинарски сайт „The Daily Beast" публикува изказване на американско официално лице, от което ясно се вижда, че Белият дом се опитва с държавни средства да очерни Китай, за да отклони вниманието от политическия натиск и спечели изборите, пише "Радио Китай".

По думите на американския представител, на тях им е наредено да казват, че „всички проблеми са свързани с Китай и да разпространяват с всички средства това твърдение". С изострянето на епидемията американското правителство засилва прехвърлянето на вината за разрастването на епидемията върху Китай и често нарича новия коронавирус „китайски вирус", за да прикрие неефективността си в справянето с епидемията.

Крайно неетичните и расистки манипулации са остро критикувани от международната общност. На 23 март специалният докладчик на ООН за расовата дискриминация и ксенофобията Тендая Ахиум подчерта, че свързването на специфична болест с определена страна и националност е безотговорно и притеснително.

Наред с подобряване на ситуацията с борбата с епидемията Китай оказва помощ на останалите страни в справянето със заразата. Китай не само изпрати два експертни екипа в Италия, но и спешни медицински материали и апаратура. В социалната мрежа италианските интернет потребители изразиха благодарност на Китай за помощта. Във връзка с това неотдавна в интервю пред журналист на телевизия „FOX" държавният секретар на САЩ Майк Помпео се опита да всее раздор в отношенията между двата народа на Китай и Италия. Началникът на търговската комисия на Белия дом Питър Наваро обвини Китай в „пропаганда" чрез оказването на помощ.

Всъщност освен надпреварата с вируса Китай няма намерение да се състезава с никой.

Хора видяха, че в най-трудния момент в борбата с епидемията в Италия американското правителство с военен самолет изнесе от страната 500 000 теста за новия коронавирус. В началото на миналия месец Майк Помпео заяви, че ще окаже помощ на съответните страни от 100 милиона щатски долара за борба с епидемията. Обаче китайското Министерство на външните работи доказа, че китайската страна никога не е получавала помощи от американското правителство.

Пред разрастващата се епидемия САЩ не само не показват хуманизъм и отговорност като голяма държава, но и коментират своеволно китайската помощ към останалите страни. Егоизмът им е породен от политиката „САЩ на първо място" и е доказателство за начина на мислене и предразсъдъците, останали от времето на Студената война.

Преодолявайки трудностите в борбата с епидемията Китай оказва според възможностите си помощ на засегнатите страни и райони, което получи признание от международната общност.

Някои американски политици всяват смут в отношенията между Китай и останалите страни. Техните опити обаче са обречени на провал. Съветваме ги да обърнат повече внимание на защитата на живота и здравето на американските граждани.