Каролев се командировал в Разлог, макар че подписал декларация да не излиза от къщи

https://www.24chasa.bg/novini/article/8355692 www.24chasa.bg
Владимир Каролев Снимка: Архив

Икономистът Владимир Каролев сам се командировал в хотел в Разлог, за да го "консервира" и да осигури охрана, въпреки че не трябвало да напуска дома си. Хотелският комплекс обаче имал управител, което изключвало необходимостта  от присъствието на Каролев. 

Икономистът бил подписал и декларация, че е наясно, че носи наказателна отговорност  за нарушаване на карантината.

Делото се води от Софийската районна прокуратура (СРП). 

Тя се семосезирала на 24 март,  когато обвинителите видели, че във фейсбук профила си икономистът лично съобщава, че въпреки въведените ограничения заради коронавируса е напуснал София и е заминал за Разлог, без това да е неотложно.

Тогава прокурор от СРП образувал досъдебно производство и възложил на СДВР проверка каква декларация Каролев е представил на полицейските служители от съответния КПП. Как е обосновал необходимостта от заминаване в друг град и пребиваването си в Благоевградска област.

Полицаите първо го потърсили в дома му и офиса му, но не го открили.

Тогава полицай от СДВР му се обадил по телефона. Икономистът уведомил служителя на реда, че се намира в Разлог и категорично отказал да се яви в полицията. Затова бил задържан за 24 часа.

При разследването станало ясно, че той се командировал в Разлог с цел „консервиране на хотела и комплекса, осигуряване на охрана, помощ на служителите”. Присъствието на Каролев обаче не било спешно, защото в комплекса  имало човек, който можел да свърши неотложните задачи.

От фейсбука на Каролев прокурорите узнали, че той дори напуснал хотела и отишъл на разходка в Пирин и така „демонстративно е проявил незачитане на установените правила и мерки, издадени против разпространението на заразна болест”. Това той сторил,  въпреки че бил подписал декларация, че носи наказателна отговорност за нарушаване на карантината.

Прокуратурата обръща внимание и на факта, че икономистът е публична личност, бивш общински съветник в София и „като такъв трябва да бъде отговорен на само към близките си, но и към обществото, давайки пример за спазване на предписанията и препоръките на здравните власти”.

"Още по- укоримо е , че чрез социалната мрежа той целенасочено е предприел действия да направи публично достояние начина, по който е напуснал столицата, грубо пренебрегвайки, установените правила за предотвратяване на разпространението на COVID-19”, посочват от прокуратурата.

Очаквайте подробности.